Cilt sağlığınız için bol su için

Cilt sağlığınız için bol su için
Diyetisyen Ayşegül Akkaya Erden, cildin parlaklığını ve pürüzsüzlüğünü korumak için doğru beslenmenin önemine vurgu yaparak, yağlı, tuzlu, şekerli ve karbonhidrat içeren gıdalardan kaçınılması gerektiğini önerdi.

Parlaklığını kaybeden cildin yorgunluk ve sağlıksız beslenmeyi işaret ettiğini belirten Diyetisyen Erden, doğru zamanda doğru ölçüde beslenmenin cildin sağlığını olumlu yönde etkilediğini ifade etti. C, E, A, K ve B kompleks vitaminleri ile minerallerin cilt sağlığına olan faydalarına değinen Erden, özellikle C ve E vitaminlerinin güneşin olumsuz etkilerini tersine çevirebileceğini söyledi.

Turunçgiller, brokoli, karnabahar ve yeşil yapraklı sebzelerin C vitamini kaynakları olduğunu belirten diyetisyen, E vitamini için ise bitkisel yağlar, fındık, badem ve zeytin gibi besinlerin önerilebileceğini ifade etti.

A vitamini içeren yiyeceklerin ciltte çizgi ve kırışıklıkları azalttığını, akne oluşumuna karşı koruyucu olduğunu ve sedef hastalığı riskini azalttığını belirten Erden, B vitaminlerinden özellikle biotinin deri, tırnak ve saç hücrelerinde bulunan bir besin öğesi olduğuna dikkat çekti. Muz, yumurta, yulaf ezmesi ve pirincin biotin kaynakları olduğunu söyleyen diyetisyen, uygun porsiyonlamayla B vitaminlerini günlük olarak almanın önemine vurgu yaptı.

Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi koruyan selenyumun tam tahıllı gruplar, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurtada bulunduğunu ifade eden Erden, çinko eksikliğinin akne oluşumuna neden olabileceğini ve bu nedenle yağsız et, tavuk, hindi ve bazı deniz ürünlerine yönelmenin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca C vitamini, çinko ve bakırın birlikte alınmasının cilt esnekliğini artırdığını sözlerine ekledi.

Diyetisyen Erden, cilt sağlığını tehlikeye atan gıdalar arasında alkollü içecekler, yağlı salata sosları, mayonez, yağlı peynirler, tuzlanmış ve salamura yapılmış yiyecekler, şarküteri ürünleri, yağlı ve şekerli hamur işleri, gazlı içecekler, kahve ve çayı sıraladı. Yaş ilerledikçe vücuttaki su oranının azaldığına ve cildin kuruduğuna dikkat çeken Erden, günde kilo başına 30 ml su tüketiminin önemli olduğunu vurguladı. Bu sayede cilt esnekliğinin kaybedilmesinin önüne geçilebileceğini belirten diyetisyen, beslenme ve su tüketimi ile cilt sağlığının korunabileceğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar