CHP'li Atilla Sertel isyan etti: TCDD'YE üçüncü şahıslar çöktü!

CHP'li Atilla Sertel isyan etti: TCDD'YE üçüncü şahıslar çöktü!
Meclis KİT Üst Komisyonu toplantısına TCDD konu oldu. CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu CHP Grubu sözcüsü Atila Sertel, toplantıda kurumun taşınmaz ve kira alacaklarına karşı duyarsızlığına tepki gösterdi.

Meclis KİT Üst Komisyonu’nda TCDD konuşuldu. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "TCDD’nin İstanbul Hadımköy ve Ömerli Mahallesi’ndeki 100 ila 2500 metrekare arasında değişen 107 parselinden 106’sına üçüncü şahıslar günümüz tabiriyle çökmüş durumda. Bu arsaların üzerine 1 adet benzin istasyonu ve 104 adet fabrika üçüncü şahıslar tarafından yapılmış. TCDD ise eli kolu bağlı olarak işgalcileri seyrediyor" diyerek tepki gösterdi. 

"TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NEREDEYDİ?"

Sertel, sanayi ve ticaret alanında bulunan toplamda 113 bin metrekarelik TCDD arsalarının başkaları tarafından işgal edilmesini ve bu konuda girişimde bulunulmamasını eleştirerek, “İşgal edilirken Devlet Demiryollarının Genel Müdürlüğü neredeydi?” diye sordu.

"TCDD'YE AİT PARSELLERDE ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR"

TCDD’nin gayrimenkul zengini ancak kira fakiri olduğunu vurgulayan Sertel şu bilgileri verdi:

"Sayıştay raporuna göre TCDD’nin mülkiyetinde olan İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Hadımköy Mahallesi 4975 parsel sayılı 56 bin 33 m² yüzölçümlü taşınmaz ile Ömerli Mahallesi 743 parsel sayılı 56 bin 904 m² yüzölçümlü taşınmaz, sanayi ve ticaret alanı olarak 107 parsele dönüştürülmüş. İmar uygulaması sonucu oluşan 107 parselden 106’sında üçüncü şahıslara ait yapılar bulunuyor. TCDD’ye ait bu parsellerin üzerlerinde üçüncü şahıslara ait 1 adet benzin istasyonu, 104 adet fabrika var ancak TCDD bu kişileri çıkaramıyor. Bu fabrikaları nasıl kurdular, nasıl yaptılar? Yani buralar nasıl işgal edildi? İşgal edilirken Devlet Demiryollarının Genel Müdürlüğü neredeydi? Şaşırmamak elde değil. 2018 yılında yapılan değerlemeye göre bahse konu parsellerin 3 yıl önceki değeri 168 milyon TL. Gelin görün ki TCDD ne bu kişileri çıkarabiliyor, ne de arsaları satabiliyor."

ANKARA DEMİRSPOR'A DÜŞÜK FİYAT 

TCDD’nin arazilerini yok pahasına kullananlardan birinin de Ankara Demirspor olduğu bilgisini veren Sertel, Ankara Demirspor’a ihalesiz olarak düşük rakamlara kiralanan İstanbul, Ankara ve İzmir’deki arsaların üçüncü şahıslar tarafından otopark olarak işletildiğini söyledi. TCDD’nin arsalarını sözleşme şartlarına aykırı olarak üçüncü şahıslara otopark olarak kiralayan Ankara Demirspor’un yüksek meblağlı paralar kazanmasına rağmen TCDD’ye olan kira borçlarını da ödemediğini ifade eden Sertel şöyle devam etti:

"İstanbul’da Sirkeci, Kadıköy Haydarpaşa mevki, Pendik, Söğütlüçeşme, Ankara ve İzmir’deki arsalar Ankara Demirspor Kulübü’ne ihalesiz kiralanıyor. Kulübe sosyal amaçlı kullanım gerekçesiyle ihalesiz olarak kiralanan arsalar otopark olarak başka kişi veya kuruluşlara veriliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’in işlek yerlerindeki bu otoparklar adeta para basarken Ankara Demirspor Kulübü, TCDD’ye olan kira borçlarını ise ödemiyor. 2019 yılı itibarıyla Ankara Demirspor’un TCDD’ye olan birikmiş kira borçları 3 milyon 600 bin lirayı bulmuş durumda.

Ankara Demirspor ne yazık ki Devlet Demir Yollarının arsalarına çökmüş, kiralamış, işletmiş, para kazanmış fakat kuruma 1 lira vermemiştir. Sayıştay burada diyor ki: ‘Sizin elinize geçen imkânla bu koşulları yani ihalesiz olarak kiraya verilen taşınmazlarla ilgili sözleşmelerin fesih koşulları oluşmasına rağmen siz bunu feshetmiyorsunuz.’ Yani Adana Demirspor'a verseniz anlarım, hani, Süper Lig'e yükseldiler, bir başarı da var, bir yükseliş de var. Yine Türkiye’nin ilk kulüplerinden Eskişehir Demirspor var. Adında demir olan bu iki kulübe hiçbir şey yok. Bir kuruma ayrıcalık yapılması, Sayıştay’ın ve bizlerin tüm ikazlarına rağmen ranta göz yumulması kabul edilemez."

12 DÖNÜMLÜK ALAN BEDELSİZ KULLANILIYOR 

Mersin Limanı’nın özelleştirilmesinden sonra özelleştirme dışında kalan 12 dönümlük bir alanın özel bir şirket tarafından kullanılmaya devam ettiğini ifade eden Sertel şöyle dedi:

"Bir göz yumma da Mersin’de karşımıza çıkıyor. Sayıştay, mülkiyeti TCDD’ye ait olan ve Mersin Limanı devir sözleşmesi dışında bulunan alanın, bedelsiz olarak kullandırıldığını tespit etmiş. İşletici hem burayı kullanıyor hem de bu alandan gelir elde ediyor. TCDD ise bu alandan ne kira alıyor, ne kullanan şirketi çıkarma girişiminde bulunuyor, ne de gelirden pay elde ediyor. Yalnızca seyrediyor." (SOL)

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar