Seçim sandıklarını sallayacak flaş kulis! CHP’de 3 isim ‘Genel Başkan’lık için hazır

Seçim sandıklarını sallayacak flaş kulis! CHP’de 3 isim ‘Genel Başkan’lık için hazır
İsmail Saymaz, CHP kulislerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı sonrası genel başkanlık için düşünülen 3 ismi aktardı.

Seçim zamanı yaklaştıkça, parti kulislerinden önemli açıklamalar geliyor. Gazeteci İsmail Saymaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı sonrası yerine geçebilecek 3 ismi aktardı.

Saymaz şunları yazdı:

"CHP’li milletvekiline “Bu arayış partili cumhurbaşkanlığına karşı çıkan ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan CHP için çelişki olmayacak mı?” diye sordum. “Doğru, haklısınız” diye tasdik ediyor. “Lafımızı yutmuş olacağız siyaseten, farkındayım” diyor. Fakat şöyle devam ediyor: “Şu an Anayasamız partili cumhurbaşkanlığını öngörüyor. Partili cumhurbaşkanlığını anayasa değişikliğine kadar sürdürmekte hukuki bir sorun var mı? Yok. Kemal Bey’in, parlamenter sisteme dönene kadar partiye hâkim olabilmesi için tepede kalması lazım.” Aksi halde? “Kongre kavgaları çok yıpratır. Hem Kılıçdaroğlu’nu hem de partiyi. Kaç genel başkan adayı var, bir düşünsenize.”

Kılıçdaroğlu sonrası için üç isim geçiyor:

- Grup Başkanvekili Özgür Özel

- Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu

CHP’li milletvekili, partili cumhurbaşkanlığının en çok iki yıl süreceğini, iki yıl sonra AK Parti’nin parlementer sisteme dönmeyi destekleyeceğini savunuyor. TBMM’de yapılacak anayasa değişikliğiyle Kılıçdaroğlu, partisiz hale gelecek. Arayıştan Kılıçdaroğlu’nun haberi var mı? Anladığım kadarıyla var. Çünkü “Bırakmayın” diyorlar. O ne diyor? Tayyip Erdoğan modeli
CHP’de, bu arayışa itiraz edenlere göre, Kılıçdaroğlu’nun “Olur” demesi mümkün değil. Çünkü Kılıçdaroğlu, ilk günden beri “Aday olduğumda genel başkanlığı bırakırım” görüşünü savunuyor. Ancak CHP’nin önde gelenleri “Seçim sürecinde kurultaya gidemeyiz” diyerek, Kılıçdaroğlu’nu şu formüle ikna etti: CHP lideri, aday olduğunda parti meclisine dilekçe verip “Cumhurbaşkanı adayıyım. Bu süreçte başkanlık yetkilerini kullanmayacağım” diyecek ve yerine bir genel başkan vekili atanacak. Kılıçdaroğlu, seçimi kazanırsa “Partili cumhurbaşkanı olmaz” diye istifa edecek. Arayışa karşı çıkanlara göre Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçildiğinde tarafsız kalması gerektiği için bir yardımcısının CHP’li olması gerekiyor.

Bir CHP’li milletvekili de arayışı ‘Tayyip Erdoğan modeli’ diye eleştiriyor. Şöyle diyor: “Yok öyle bir arayış! Genel başkan da istemez. Yapmaya kalkarsa bugüne kadar söylediği her lafı çiğnemiş olur. ‘Ben partimin başındayım ama olmaman gerekir. Oy kullanın ve ben partimin başında olamayayım’ derseniz, ‘Madem doğrusunun bu olduğuna inanıyorsun, niye bırakmıyorsun, hani sözün vardı?’ derler. İhtimal dahilinde görmüyorum. Buna CHP’nin iç dinamikleri de izin vermez. Partiyi türbülansa sokacak hesaplar.” Bu hesabı kimler ne için yapıyor?

CHP’li milletvekili şu görüşü savunuyor:

“Partimizin mevcut delegasyonla kurultaya gitmesinden kim rahatsız olursa aksini savunuyordur. ‘Ben bu delegeden oy alamam’ diyenler, genel başkan biraz daha devam etsin, bu sırada yeni delegasyon oluşturalım’ şeklinde hesap yapanlar bu lafları söylüyordur.” Size sosyal demokratların lügatinde, en az ‘Arayış’ kadar yer edinmiş ikinci sözcüğü hatırlatmalıyım: O da kurultay."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar