Celal Şengör, tehlikeye karşı uyardı: Sakat yerde, yanlış yere inşa edilmiş!

Celal Şengör, tehlikeye karşı uyardı: Sakat yerde, yanlış yere inşa edilmiş!
43 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından önemli açıklamaları ile dikkat çeken Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, o il için tehlikeyi işaret etti.

Prof. Dr. Celal Şengör, Kuzey Anadolu Fay Hattında bulunan Erzincan için uyardı. Şengör, ''hangi illerde şehirleşme olmamalı?'' sorusuna Erzincan cevabını vererek, "Sakat yerde, yanlış yere inşa edilmiş" dedi.

Türkiye iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı.

Sosyal medya platformundan ‘Fay hattı üzerine ev yapılır mı?’ başlıklı videoda soruları yanıtlayan Celal Şengör, Türkiye’de hangi iller ve ilçelerde şehirleşmenin olmaması gerektiğini açıkladı. Celal Şengör’ün saydığı iller arasında Erzincan’da bulunuyor.

“Türkiye’de haritaya baktığınız zaman, ‘Bu ilde şehirleşme olmamalı, buraya böyle binalar yapılmamalı’ dediğiniz en dikkat çekici şehirler hangileri?'' sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Celal Şengör şöyle konuştu:

Mesela Erzincan. Hatta 1939 depremi olunca İhsan Hoca, ‘Bizler o zaman İsmet İnönü’ye söyledik. Şehri taşıyalım dedik.’ demişti. İnönü de demiş ki, ‘Devletimizin şu anki iktisadi gücü bütün şehri taşımaya yetmez.’ Çünkü Erzincan bir çöküntü ovasının içinde oturuyor. Dolayısıyla sakat bir yerde. Şehri taşımak mümkün olmadığına göre zeminin iyi incelenip binalar ona göre yapılmalıdır. (İHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar