Bu tarihten sonra işe girenler yandı! O kişilerin emekli aylığı bağlama oranları düşürülecek

Bu tarihten sonra işe girenler yandı! O kişilerin emekli aylığı bağlama oranları düşürülecek
SGK Uzmanı Ali Tezel, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile emeklileri ayağa kaldırdı. Tezel, hükümetin yakın zamanda yapacağı düzenleme ile emekli aylık bağlama oranlarında güncellemeye gideceğini iddia etti.

2008 yılında yaptığı düzenleme ile Aylık Bağlama Oranı (ABO) sisteminde büyük bir değişikliğe giden ve milyonlarca emeklinin daha düşük maaşlar almasına neden olan AKP hükümeti, yeni bir düzenlemenin daha son aşamasında.

SGK Uzmanı Ali Tezel, sosyal medya hesabından yaptığı aptığı paylaşımda "Beş yıllık plan ile 9.9.1999 sonrasında işe girenler için emeklilik kademeli olarak 65 veya 70 olacak aylık bağlama oranları da %25’e kadar düşürülecek." ifadelerini kullandı.

twit4.jpg


EMEKLİLİK YAŞI DAHA DA YUKARI ÇEKİLECEK

AKP iktidarında yıllar içerisinde kademeli olarak yukarı çekilen emeklilik yaşı, paylaşılan Orta Vadeli Program'a göre 65 ve 70 yaş arasına alınacak.

BÜTÜN EMEKLİ MAAŞLARI DEĞİŞEBİLİR

Türkiye'de emekli maaşlarının hesaplanmasında, SGK primlerinin ödendiği tarih büyük bir önem taşıyor. 2000 öncesi ödenen primler en yüksek ABO oranına sahipken, bu dönemi 01.01.2000-30.09.2008 tarihleri arasında ödenen primler takip etmekte.

Emekli maaşına en az etkide bulunan dönem ise 30 Eylül 2008 sonrası ödenen primler. Hükümet, sistemde değişiklik yaparak aylık bağlama oranını yüzde 25'e çekmesi halinde milyonlarca vatandaş iktidar tarafından belirlenen en düşük emekli maaşını almak zorunda kalacak.

İlk yıllarda çok küçük bir emekli nüfusunu kapsayan taban maaş uygulaması, hükümetin yüksek enflasyonlar karşısında emekli maaşlarında yeterli artışı yapmaması üzerine kanıksanan bir durum haline geldi. Türkiye'de sayıları 15 milyonu geçen emekli vatandaşın 12 milyonuna yakını şu anda asgari ücretten daha düşük emekli aylığı almakta.

7 bin 500 liralık taban aylık alan vatandaşların sayısı ise 6 milyonun üzerinde.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar