Bu ildekileri 2 büyük tehlike bekliyor hem 7,3 büyüklüğünde deprem hem yanardağ patlaması

Bu ildekileri 2 büyük tehlike bekliyor hem 7,3 büyüklüğünde deprem hem yanardağ patlaması
Dün gece Çorum’da meydana gelen depremin ardından hayati bir uyarı yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 7,3 büyüklüğünde deprem beklenen 2 ili açıkladı.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından 11 ilde ve çevre illerde artçılar devam etti. Fay hatlarındaki hareketliliklerin artmasının ardından uzman isimler uyarıları art ara sıraladı ve Hakkari, Tunceli, Bingöl ve Van’a dikkatleri topladı.

İlk günden buna uyarılarına devam eden ve analizlerini paylaşan Ahmet Ercan, Van'ın güneyden ve doğudan gelen güçlerin kesişim noktasında olduğunu belirterek, 7.3 büyüklüğünde bir depremin olasılığına vurgu yaptı.

aw116389-03.jpg

Özellikle Hakkari için de uyarılarda bulunan Ercan, depremin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde meydana gelen depremlere de değinen Ercan, Irak'tan gelen ve Anadolu kıtasını etkileyen güçlerin bölgede gerilime yol açtığını belirtti.

aw116389-06.jpg

Yüksekova kırığının 7 büyüklüğünde bir deprem riski taşıdığını ve bölgenin yakın zamanda bu tür bir depremle karşılaşabileceğini ifade etti.

Ahmet Ercan, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki deprem riskini değerlendirerek, Van Gölü çevresinde üç yanardağın bulunduğunu ve bu yanardağların potansiyel risk oluşturduğunu ifade etti.

aw116389-04.jpg

Ercan, özellikle Tendürek Dağı'nda bir kırık olduğunu ve bu durumun 7.4 büyüklüğünde bir depremi tetikleyebileceğini belirtti.

Ayrıca, Süphan ve Nemrut Dağı'nın da benzer riskleri barındırdığını dile getirdi. Özellikle Ağrı Dağı'nın altından gelen gümbürtülerin magma odasının doluluk göstergesi olduğunu ifade eden Ercan, yeterli sıcaklık ve basınç oluşması durumunda patlama ihtimali olduğunu söyledi.

Van'da 2011'de yaşanan depremin ardından 30-40 yıl içinde bölgede yıkıcı bir deprem beklendiğini söyleyen Ercan, bu potansiyelin 2040'lı ve 2055'li yıllar arasında gerçekleşebileceğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar