Bu durumdan kimse daha önce söz etmemişti! Doların gerçek değerini açıkladı

Bu durumdan kimse daha önce söz etmemişti! Doların gerçek değerini açıkladı
Ekonomist Onur Çanakçı, doların gerçek piyasa değerini açıkladı.

DOLARIN GERÇEK PİYASA DEĞERİNİ AÇIKLADI

Günboyu Gazetesi yazarı, ekonomist Onur Çanakçı, ekonomik durumu ve enflasyonun etkisini anlatan bir yazı kaleme aldı.

Doların enflasyon karşısında gerçek değerini açıklayan Çanakçı, vatandaşları döviz ve altın fiyatları konusunda da bilgilendirdi.

Çanakçı şunları aktardı:

“Kıymetli dostlar, hayal dünyasını bir kenara bırakalım, içinde bulunduğumuz enflasyonun dolar karşılığı tam 30. Birçok sektör, bu şekilde fiyatlama yapıyor, sen dövizi baskılasan ne olur. Sen dövizi 9''a çeksen ne olur. Bir grup insan üzülür sadece, onların da önceden haberi olacağı için tedbirlerini alırlar. Uyarıyoruz dostlar, kara Eylül kapıda. Ağustos böceği misali kur tutacağız diye satılan paralar şimdi kışın başladığında bu milleti tırmalar. Ne geçti eline eyyy AKP, Aralık 18''den beri 50 milyar dolar sattın da eline ne geçti. Dolar aynı seviyede, hem de çok daha güçlü. Dış ticaret açığımız olmuş 62,5 milyar dolar. Cari açık olmuş 30 milyar dolar. Moody''s Türkiye''de yatırım yapılabilir notunu 6 kademe aşağı düşürdü. Nasıl acı değil mi? Almanya''nın 13, acıyarak baktığımız Brezilya''nın CDS''i 300 iken, bizimkisi 900 kıyısında vals yapıyor. Paranıza sahip olun kıymetli dostlar, AKP tarafından yapılan dövizini altınını boz çağrıları bir vatandaş olarak bende karşılık bulmuyor, çünkü TÜİK bile Türk Lirasında duranların %30 değer kaybettiğini beyan ediyor. Devlet kurumu yalan söyleyecek değil ya! Geçen sene 1,5 liraya yediğimiz domates oldu bu sene 8-9 lira. 2 ay içinde 40-45''e vuracak şaşırmayın. Çünkü Güney Avrupa ve Hollanda''da mevsimsel yaşanılan kuraklık ve bizim plansız ihracatımız bizi bu sene domatese hasret bırakacak. İhracat firmalarının %40''ını alarak başlayan kambiyo kontrol serüveni, yavaş yavaş kobilerden sonra bankalara kadar geldi. Dayatma tedbirler ile yapılan her hamle serbest piyasa ekonomisine yapılan müdahaledir ve emin olun orta vadede bile bunun olumsuz karşılığı piyasadan gelecektir.

‘ALTIN FİYATLARINDA GEÇİŞ DEVAM EDECEKTİR’

Türkiye firmaları yabancı ülkelere 7 milyar dolar yatırım yapıyor, bakın buraya değil, yurt dışına yapıyor. Daha bizim kendi şirketlerimiz piyasalara güvenmezken, elin yabancısı neden bize güvensin. Altına da değinirsek, Amerika da keskin faiz artışlarına gittiği sürece altında yatay geçiş devam edecektir. Ocak ayından sonra FED enflasyonu kontrol altına aldıktan sonra 2000 dolarların üzerine atacağını söyleyebiliriz. Yılsonu doların geleceği rakam baskılanalar ile beraber 22-24 arasında kapatma ihtimali yüksek, enflasyon ise, %90-100 arasında kapatacaktır. Hayat pahalılığı gelir artışı ile yenilir, Tarım Marketlerle değil. Dalından kopardığımız bir ürün sıfır lira olarak alsak bile, vergiler ve aracılar sayesinde 12-13 liraya rafa yerleşiyor. Yıllardır AKP''nin çıkartmadığı Hal Yasası sebze ve meyvede üreticiden çok aracı olmasına sebep oluyor.

‘TEZAT DEĞİL Mİ?’

2022''nin ilk çeyreğinde %7,3 büyüyen ekonomi, ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. Hangi sektör ne kadar büyüdü? TÜİK''in dün açıkladığı büyüme verisinde ikinci çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre; Finans ve sigorta faaliyetleri %26,6, Hizmet faaliyetleri %18,1, Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %11,0, Sanayi %7,8, Bilgi ve iletişim faaliyetleri %5,3, Gayrimenkul faaliyetleri %4,1, Diğer hizmet faaliyetleri %1,9, Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %1,7 oranında büyüdü. Bir ülkede enflasyon %80 den üç haneliye doğru koşarken büyüdüğümüzü dile getirmek trajikomikten öteye gitmez. Bu arada büyümenin pasta dilimine baktığımızda en yüksek pay FAİZ ile para satan bankalar ve Finans kuruluşlarında olmuş %26,6 ile. NAS’ıl bir tezat değil mi?”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar