Bu belirtiye dikkat! Felçten bir hafta önce…

Bu belirtiye dikkat! Felçten bir hafta önce…
İnsanın sakat kalmasına ve hayatını kaybetmesine neden olan felç, ciddi sağlık problemleri arasında yer alıyor. Beyne giden kan akışının azalması veya kesintiye uğraması durumunda beynin oksijen alamamasında gerçekleşir.

Felç geçirenlerin yüzde 43''ü felç geçirmeden önce aynı belirtiyi yaşamışlardır. Milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atan felç ölümle de sonuçlana biliyor. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşur. Ani gelişen felce doğru müdahale inmenin etkilerini azaltmaktadır. İnmenin ani gelişmesi ona müdahale etmeyi zorlaştırsa da ilk işaretler aslında olaydan günler hatta haftalar önce ortaya çıkabilir.

VÜCUTTAKİ UYUŞMALARA DİKKAT
Cardiac Screen, "Bazı insanlar ciddi bir felç geçirmeden birkaç gün önce baş ağrısı, uyuşma veya karıncalanma gibi semptomlar yaşayacaklar"demişti. Bu uyarı duyumları, beyne giden kan akışının geçici olarak azalmasıyla tetiklenen kollardan veya bacaklardan birine çarpma eğilimindedir. California Üniversitesi San Francisco Sağlık, bu bölgenin de zayıf hissedebileceğini söylüyor.

MÜDAHALE ŞANS ARTIRIYOR
Araştırmalar, felç geçirenlerin yüzde 43''ünün büyük bir felç geçirmeden bir hafta öncesine kadar hafif felç semptomları yaşadığını gösteriyor. Bu kategoriye giren ortak işaretlerden biri uyuşma veya karıncalanmadır.

HEMEN DOKTORA GİDİN
Hemen yardım alın çünkü ilk belirtiler ortaya çıkmaya başladıktan saatler veya günler sonra daha ciddi felçler meydana gelebilir.

GÖRME DEĞİŞİMLERİNE DİKKAT!
Uyuşma ve karıncalanma dışında, baş ağrıları gibi farkında olmanız gereken bazı erken inme belirtileri vardır. Hastalar ayrıca baş dönmesi, denge kaybı veya vücut hareketlerini koordine etmede ani zorluk yaşayabilir. Ani görme kaybı veya bir veya iki gözde görme değişiklikleri de felç belirtisi olabilir. Ayrıca kafanız karışırsa veya normalde anlaşılması kolay olan şeyleri anlamakta güçlük çekiyorsanız tetikte olun.

ERKEN MÜDAHALE HER ZAMAN HAYAT KURTARIR
Uyuşma veya zayıflık da felç belirtisi olabilir. İnme riskini azaltmanın en iyi yolu sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. İnme Derneği (SA), sağlıklı ve dengeli beslenmenin, felç tetikleyicileri olarak kabul edilen yüksek tansiyon ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini açıklıyor. NHS, bol miktarda taze meyve ve sebze ve kepekli tahıllar içeren az yağlı, yüksek lifli bir diyet önerir. Ayrıca sigarayı bırakmak, tuzu azaltmak ve egzersiz yapmak da yardımcı olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar