Böylesini daha önce hiç görmediniz: New York'ta nehir üstünde yüzen havuz...

Böylesini daha önce hiç görmediniz: New York'ta nehir üstünde yüzen havuz...
New York, yüzen havuz projesi olan +Pool ile anlaşmaya vardı. Şehirde nehir üzerine inşa edilecek olan havuz, nehir suyunu filtre ederek su tasarrufu sağlayacak.

Nehirlerin kirletilmesi nedeniyle New York'ta nehirlerde yüzme keyfi oldukça zor hale gelmiştir. Ancak, kar amacı gütmeyen +Pool isimli girişim, bu soruna çözüm getirmiştir.

Özel duvarları sayesinde çevredeki nehir suyunu filtre eden ve hiçbir elektrik tüketmeden havuzun kullanılmasını sağlayan bir sistem geliştirilmiştir. Bu proje, ilk olarak 2011 yılında ortaya atılmış ve zaman içinde kendini kanıtlamıştır. Devlet desteğiyle 2024 yaz aylarında inşa edilmesi ve 2025 yılında halkın kullanımına açılması planlanmıştır.

1.webp

16 MİLYONLUK BÜTÇE

New York şehri yönetimi proje için 4 milyon dolar, New York eyaleti ise projenin geliştirilmesi ve ölçeklenmesi için 12 milyon dolar bütçe ayırmıştır. Havuz, artı şeklinde tasarlanmış olup 4 bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeler arasında yüzme turu parkuru, çocuklar için alan, dinlenme alanı ve su sporları için ayrı bir alan bulunmaktadır. Havuzlar birbirine bağlantılı ancak yüzen dubalarla ayrılmıştır.

2.webp

GÜNDE 3,7 MİLTON LİTREYE ULAŞACAK...

İlk aşamada test havuzu olarak kullanılacak olan havuzun toplam alanı 185 m²'dir ve sonraki aşamalarda 830 m²'ye kadar genişleyecektir. Havuzun duvarlarından geçerek temizlenen su miktarı günde 3,7 milyon litreye ulaşacak ve filtre sistemi sayesinde su kalitesi her zaman yüzmeye uygun olacaktır. Üstelik, suya herhangi bir kimyasal madde eklenmeyecektir.

3.webp

NEHİR ÜSTÜNDE YÜZEN HAVUZ!

Havuzun en dikkat çeken özelliklerinden biri, nehir üzerinde yüzebilmesi nedeniyle New York'un değerli arazisinden su tüketmemesidir. Üç aşamalı filtrasyon sistemi ile suyun temizlenmesi sağlanmaktadır.

İlk aşamada, deniz canlıları, büyük parçalar, yağ, çökeltiler ve asılı kalan parçacıklar gibi unsurlar ayıklanır.

4.webp

İkinci aşamada ise suda bulunan asılı katı parçacıklar, organik maddeler, algler ve bakteriler eleme işleminden geçer.

Üçüncü aşama ise suyun tekrar bakteriler ve virüslerden arındırıldığı bir filtrasyon aşamasıdır. Ardından, temizlenmiş su havuza aktarılır.

5.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar