Birol Güven kimdir? Birol Güven kaç yaşında, nereli, dizileri neler?

Birol Güven kimdir? Birol Güven kaç yaşında, nereli, dizileri neler?
Çocuklar Duymasın adlı dizinin yapımcısı Birol Güven insanlar tarafından merak ediliyor. Birçok insan internette Birol Güven'in hayatını araştırıyor. Peki Birol Güven kimdir? Birol Güven kaç yaşında, nereli, dizileri neler?

Birol Güven kimdir?

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Sinema Genel Müdürlüğü'ne Birol Güven getirildi. Çocuklar Duymasın, Zengin Kız Fakir Oğlan gibi popüler dizilerin yapımcısı olan Birol Güven bu kararın ardından insanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Peki Birol Güven kimdir? Birol Güven kaç yaşında, nereli, dizileri neler?

BİROL GÜVEN KİMDİR?

Birol Güven, 1 Mayıs 1964 tarihinde Kocaeli, Darıca’da dünyaya gelmiştir. İki abisi ve bir kız kardeşi bulunan Güven'in annesi Aynur Hanım, babası ise Erdoğan Bey'dir ve Girit'ten gelip Darıca’ya yerleşmişlerdir. Babası, Darıca’da Aygaz tüp bayiliği yapmış ve Güven, küçük yaşlardan itibaren babasının yanında çalışmıştır.

Darıca Ortaokulu'nu tamamladıktan sonra Gebze Lisesi'nde eğitim görmüştür. 1983 yılında Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde İngilizce Öğretmenliği bölümünde okumaya başlayan Güven, 1988 yılında mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından kısa bir süre İngilizce öğretmenliği, animatörlük ve turizm rehberliği gibi farklı alanlarda deneyim kazanmıştır.

İstanbul Sultanahmet'te İngilizce turist rehberliği yaparken Manajans adlı bir şirkette Yavuz Turgul ile tanışmış ve onun aracılığıyla senarist Gani Müjde ile tanışmıştır. Daha sonra Gani Müjde ile ortaklık kurarak bir şirket kurmuşlardır. Bu ortaklık 2002 yılına kadar sürmüş, ardından Birol Güven, eşi Burcu Güven ile birlikte isim değişikliğine giderek MinT (Made in Turkey) adlı şirketi kurmuştur.

1996 yılında eşi Burcu Güven ile birlikte "Mint Produksiyon" yapım şirketini kuran Birol Güven, birçok televizyon programına ve dizisine imza atmıştır. Cem Özer’in "Laf Lafı Açıyor" programında iki sene metin yazarlığı yapmış, ardından 1999 yılında ilk dizisi olan "Ayrılsak da Beraberiz"i TRT için yapmıştır.

Güven'in yönettiği ve senaryosunu kaleme aldığı "Mandıra Filozofu" adlı film, 2014 yılında Müfit Can Saçıntı'nın yönetmenliğini yapmıştır. Ayrıca, Birol Güven'in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği "Mayıs Kraliçesi" adlı dizide Yağmur Tanrısevsin başrolde oynamıştır.

Birol Güven'in başta "Seksenler" olmak üzere birçok dizisi ödüle layık görülmüştür. Özellikle, 2013 yılında 4. Antalya Televizyon Ödülleri'nde "Seksenler" dizisiyle en iyi komedi dizisi ödülünü almıştır.

Birol Güven'in kitapları arasında "Teneke Üzerinde Midyeden Sosyeteyle Suşiye" ve "Yatak Odası Diyalogları" bulunmaktadır. Güven'in yapımcılığını üstlendiği filmler arasında "Merdiven Baba", "Sebahat & Melahat", "Yengen Ve Şengen", "Merdiven Adam", "Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım" ve "Dersimiz Atatürk" gibi yapımlar yer almaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar