Yalova'da üretiliyor, dünyaya satılıyor: Yılda 350 ton çıkıyor...

Yalova'da üretiliyor, dünyaya satılıyor: Yılda 350 ton çıkıyor...
Türkiye'nin Yalova ilinde üretilen Yalova kestane balı coğrafi işaret tescili aldı. Yalova kestane balıyla birlikte toplamda 28 bal türü Türkiye'de coğrafi tescil almış oldu.

Yalova Arıcılar Birliği tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru sonucunda, Yalova kestane balı coğrafi işaret tescilini almaya hak kazandı. Başvuru sürecinin ardından 3 yıl sonra mutlu sona ulaşan birlik, Türkiye'de 28. coğrafi işaret alan bal türünü elde etti. Yalova'da 380 arıcının 30 bin kovanla yılda 350 ton üretim yaptığı kestane balı, özellikle kestane oranının yüzde 74'ten fazla olması ve prolin değerinin 540 miligramın üzerinde olması gibi kriterlerle öne çıkıyor.

yalova.jpg

İl Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, coğrafi işaret alımında önemli kriterlere dikkat çekerek, kestane balının özel özelliklerini vurguladı. Üretim şartlarını belirleyen Parıldar, "Mayıs ayının 15’ine kadar üretim sahasına kovanlarımızın getirilmesi ve ormanlık alanlara maksimum 600 metre mesafeye kadar konaklama yapılması gibi unsurlar balın özelliğini belirleyen kriterler arasında yer alıyor" dedi.

Yalova Arıcılar Birliği Başkanı Hakan Gündüz ise kestane balında ıhlamur balı oranının yüzde 1'i aşmaması gerektiğini belirtti. Aldıkları coğrafi işaret belgesiyle ürünlerini daha iyi fiyatlarla satabileceklerini ifade eden Gündüz, önümüzdeki 2024 bal sezonundan sonra coğrafi işaretli balları piyasaya süreceklerini söyledi.

thumbs-b-c-fe1e2e499beed24575d4ad3fecffc4b8.jpg

Yalova Arıcılar Birliği, kaliteli üretim sürecini baştan sona denetleyerek ISO 9001 ve ISO 22000 belgelerine sahip tek birlik olduklarını belirtti. Yalova kestane balı, 850 gramlık ambalajda 550 liradan satışa sunulacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar