Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Bir gün hatırlananlar

Yıllardır Paralimpik Oyunlarında büyük başarılara imza atan Para Sporcularımızdan bahsediyorum. Eski bir Para sporcu olarak bahsetmeye de devam edeceğim. Yazılarımı takip edenler bilir 2022 yılında ''Madalyalar'' başlıklı yazı dizimiz oldu. Bu yazılarımda Para sporcuların ülkemize kazandırdığı başarılar neticesinde aldıkları madalyaları sizler ile paylaştım.

Engelli sporcuların kısıtlı olan spor tesislerindeki çalışmaları ve sağlıklı gıdalar ile düzenli beslenebilme koşullarının da yaratılması çok önemlidir. Yurt dışındaki sporcular ile aynı imkanlara sahip olabilmeleri yaratılır ise bu madalyaların ikiye katlanması çok rahatlıkla mümkün olacaktır.

Her hafta büyük bir heyecan ile TV ekranlarında futbol veya basketboldan bahsedenler, acaba neden Para sporculardan her hafta bahsetmezler? Para sporcular 2022 yılında ülkemize toplam kaç madalya kazandırdığını her hafta hatırlatmazlar? Bunun yanı sıra engelsiz olan sporcular ve takımlar futbol, basketbol ve voleybolda uluslararası oyunlarda nasıl bir derece elde ediyorlar? Para sporcular ve Paralimpik takımlar ile neden karşılaştırma yapılmıyor?

Bunun cevabı çok açık, çünkü Para Sporcular transferlerinde milyon dolarlar ($) almıyorlar. Lüks yaşantıları bulunmuyor. İsimleri hiçbir zaman magazin köşelerinde bulunmuyor. Hiçbiri milletvekili olmuyor. Ama ülkemize en çok madalyayı getiren Para Sporcular oluyor.

Şimdi gelin 2022 yılındaki Uluslararası takım başarıları ile bireysel gelen madalya miktarını hatırlayalım.

-Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı Avrupa Şampiyonu

-Goalball Avrupa Gençlik Şampiyonu

-Ampute Futbol Takımı Dünya Şampiyonu

-Para Yelken Dünya 2.si

-Goalball Kadın Milli Takımı Dünya Şampiyonu

Bu başarıların yanı sıra madalya sayıları ise 77 Altın, 89 Gümüş ve 60 Bronz ile toplamda 226 madalya elde edilmiştir.

Türkiye' de Paralimpik oyunları dışında hangi spor dalında ve toplamında bu kadar madalyayı kim veya kimler elde etmiştir?

TV programlarında asıl sorulması ve üzerinde tartışılması gereken konuların Paralimpik ve Para Sporcuların olması gerekirken, başarı elde edilmeyen ve milyon dolar bütçesi olan futbol ile oyalanmak ne kadar doğru?

29 Mayıs Pazartesi günü yeni seçilmiş Cumhurbaşkanının atayacağı yeni spor bakanının, Türk sporunda yeni bir vizyon ve farklı bakış açısı doğrultusunda oluşmasını büyük bir arzu ile beklemekteyim. Yazımın başlığında olduğu gibi artık engelliler sadece belli günlerde değil her gün hatırlanmak ve ayrıştırılmadan hayata dahil edilmek istiyorlar.

''Dünya spor hayatı ve spor dünyası çok mühimdir. Bu kadar mühim olan spor hayatı, bizim için daha mühimdir. Çünkü ırk meselesidir, ırkın ıslahı ve kişayişi meselesidir ve hatta biraz da medeniyet meselesidir.''

Mustafa Kemal ATATÜRK

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları