Yeni mevduatın yükü vatandaşın boynunda: Sigara ve alkolden toplanan verginin iki katı…

Yeni mevduatın yükü vatandaşın boynunda:  Sigara ve alkolden toplanan verginin iki katı…
Türkiye, sigara ve alkolden aldığı yüksek vergi oranları ile dikkat çekiyor. 2018 yılından bu yana sürekli vergi yükü getirilen tütün ve içki fiyatlarına öfkelenen halk, vergilerin nereye gittiğini soruyordu. Yeni açıklanan verilere göre, hızla yükselen döviz fiyatlarını baskılamak için açıklanan “Kur Korumalı Mevduat'' hesaplarına ödenen miktar belli oldu. Buna göre hükümet, halktan topladığı sigara ve alkol vergilerinin iki katını KKM sahiplerine ödedi.

YENİ MEVDUATIN YÜKÜ VATANDAŞIN BOYNUNDA!

Hatırlanacağı üzere hükümet, hızla yükselen döviz kurlarını kontrol altında tutabilmek için 2021 yılı sonunda “Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM)” uygulamasını devreye almıştı. Muhalefetten gelen ''fakirler zenginlerin zararını ödeyecek'' eleştirilerine kulak asmayan iktidar yetkilileri, döviz kurunun sabit kalmasını bekleyerek, kasadan muhalefetin iddia ettiği kadar para çıkmayacağını söylemişti.

Euronews''te yer alan habere göre, devletin açıkladığı resmi veriler, KKM’nin maliyetinin boyutunu gözler önüne serdi. Buna göre 2022 yılının mart ayında, “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Korunmasına İlişkin Giderler” başlığı altında 11,7 milyar TL ödeme yapıldı. Aynı dönemde sigara ve alkolden toplanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ise 6,1 milyar TL oldu. Böylece KKM giderleri, ÖTV gelirlerinin iki katına denk geldi.

FAİZ GİDERLERİ HIZLA ARTIYOR

Türkiye’nin faiz giderleri son yıllarda hızla artıyor. 2022 yılının ilk üç ayındaki faiz harcaması 2018’in tamamında yapılan ödemeyi çoktan geride bırakırken, 2019’daki toplam faiz giderini de geçmek üzere. 2022’nin ilk çeyreğinde faiz gideri 87,8 milyar TL oldu. Oysa bu miktar 2018’in tamamında 74 milyar TL; 2019’da ise 99,9 milyar lira olmuştu.

Giderek artan faiz giderlerine Türk lirasını döviz kuruna karşı korumayı amaçlayan KKM maliyeti de eklendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati''nin kur korumalı mevduatta Hazine’ye binecek yükün sınırlı olacağı savunmasına rağmen devletin resmi verilerine göre bu miktar 11,7 milyar TL oldu. Bu maliyet Bakanlığın “Merkezi Yönetim Bütçe Giderleri” bölümünde “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Korunmasına İlişkin Giderler” başlığıyla yer aldı. Bu miktar mart ayındaki 29,9 milyar TL faiz giderine dahil değil. KKM maliyeti dışında devlet faiz harcamalarını sürdürüyor.

Bakan Nebati’nin açıklamasına göre KKM hesaplarında biriken para 550 milyar TL’yi aştı. Gelecek aylarda Hazine’ye binen yük ise TL-Dolar kuruna göre şekillenecek.

VERGİLER KKM''YE AKTI

11,7 milyar TL Türk ekonomisi için ne kadar önemli? Bunu yine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı “Merkezi Yönetim Bütçe Gelirleri” bölümüne bakarak bir karşılaştırma yapmak mümkün. Türkiye’de toplanan vergilerde ÖTV’ler oldukça önemli bir paya sahip. Sigaradan alkollü içkiye, araçlardan elektronik ürünlere kadar birçok tüketim maddesinde ÖTV uygulanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar