Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın: 350 bin insan çok ağır geçirecek

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın: 350 bin insan çok ağır geçirecek
Sağlık Bakanlığı Covid-19 Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Levent Akın, korona virüs salgını nedeniyle talebin arttığı grip aşısında getirilmeye çalışılan sistemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu üyesinden flaş "grip ve korona virüs" açıklaması

"Covid-19 ve griple birlikte karşılaştığında hastalığı çok ağır geçirecek grubun 350 bin olduğunu tahmin ediyorum" diyen Akın, "Başka firmaların aşılarına ruhsat verip 3.5 milyon doz aşıyı ülkeye getirirsek, ki girişimler o yönde, o zaman 5 puan, 3-4’lere gerileyebilir. Bu durumda 5’i geçemeyen ancak aşı olması gereken grubun da kasım ortasına kadar aşı olabileceği tahmin ediliyor" dedi.

"TALEP 12 MİLYON"

Hürriyet'te yer alan habere göre, bütün dünyadaki aşı üreticilerinin bir araya gelmesi durumunda bile şu anda üretilebilecek grip aşısı miktarının 1.5 milyar doz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akın, Türkiye yıllık olarak yakın zamana kadar 2 milyon doz aşının kullanıldığını belirterek, "Covid-19 nedeniyle, sonbaharda grip aşısı talebi tüm dünya ülkelerinde arttı. Türkiye, nisan ayından bu yana grip aşısı piyasasından aşı elde etmeye çalışıyor. Ancak COVID-19 nedeniyle bu yıl grip aşısı talebinin ülkemizde 12 milyon olduğu tahmin ediliyor" diye konuştu.

RUHSAT KRİZİ

Sağlık Bakanlığı'nın ülkesinde ruhsatlı ama Türkiye’de ruhsatlı olmayan aşıları da almaya çalıştığını söyleyen Akın, "Normal bir zamanda olsak ruhsat vermek 2 yıl sürerdi ancak şu anda bu süre düşecek ve ülkeye kasım ayı ortalarına kadar yaklaşık 3.5 milyon doz aşı getirileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Akın şunları kaydetti:
"Vatandaşlar risk durumlarını e-nabız sisteminden öğrenebilecek ve aşı ‘Reçetem Sistemi’ üzerinden yazılabilecek. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacak. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacak."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar