Beyaz örtü yeni kalkmışken orman yangınları başladı

Beyaz örtü yeni kalkmışken orman yangınları başladı
Türkiye'nin pek çok ilinde orman yangını çıktı. Bursa, İzmir, Bilecik ve Çanakkale'den gelen orman yangını haberlerinde toplam 7 ayrı noktada itfaiye harekete geçti.
Tahmini 50-60 hektar civarında alanın yangından etkilendiğini belirten Bursa Valisi Canbolat, “İlk andan itibaren Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Jandarma Bursa İl Komutanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Harmancık Belediyesi ve Keles Belediyesi''nden gelen ekiplerle müdahaleye başlandı.
 
Şu an itibariyle kısmi zamanlı olarak rüzgarda var. Şiddetli rüzgara da dönüşüyor. Yanmalar devam ediyor. Burada şu anki taktiksel olarak bizim çalışmamız bu yangının çevresini kuşatarak abluka altına almak ve sonra soğutma çalışmalarına geçmektir. Ama şu an için çevresini çevirmekle meşgulüz. İnşallah rüzgar da diner, ekiplerimiz tamamlandığı zamanda çevresini çevirip bu müdahale çalışmalarına sabaha kadar devam edeceğiz. Şu an itibariyle bölgede 22 arazör, 14 tanker, 1 loder, 2 greyder, 5 dozer, 10 ilk müdahale aracı ve 90 personelle yangına müdahale etmekteyiz” diye konuştu.
 
"İNŞALLAH NETİCE ALIRIZ"
 
Vali Canbolat, “Buradan belki şu çağrıyı yapmamız lazım. Kısa zamanda da biz önümüzdeki hafta, bu bahçelerdeki örtü, çöp ve çıkan dalların yakılmasını yasaklayan bir genelgeyi, genel emri de en kısa zamanda çıkaracağız. Bu sene yangın işi erken başladı. Vatandaşlarımız, orman yangınları çıkmaması konusunda belli bir hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Çünkü ilimizde çok nitelikli orman var. Bursa’nın yüzde 45’i orman. Bütün vatandaşlarımızı hassas olmaya, duyarlı olmaya, bir yangın durumu söz konusu olduğunda da ivedi olarak ormanla, jandarmayla gerekli irtibata geçmesini istiyoruz. İnşallah kısa zamanda bir netice alırız diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 
DAĞYENİCE MAHALLESİ’NDEKİ YANGIN KISA SÜREDE KONTROL ALTINA ALINDI
 
Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Dağyenice Mahallesi''ndeki ormanda da yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına, ihbar üzerine bölgeye gelen Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince müdahale edildi. Alevler, kısa sürede kontrol altına alınıp, söndürüldü. Üreticilere ait birçok arı kovanı yanarken, çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
 
ÇANAKKALE''DEKİ YANGINA KÖYLÜLER DE MÜDAHALE EDİYOR
 
Çanakkale''nin Bayramiç ilçesinde kuvvetli lodosun etkisiyle geniş bir alana yayılan orman yangınını söndürmek için ekiplerin çalışması devam ediyor. Bayramiç''in Toluklar ve Dağobası köyleri arasındaki tarım arazisinde saat 15.00 sıralarında çıkan ve kuvvetli lodosun etkisiyle ormana sıçrayan yangını söndürmek için ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü''ne bağlı ekiplerin yanı sıra İstanbul, Bursa ve Balıkesir''den gelen ekipler de yangını kontrol altına almak için çalışmalara destek verdi. 30''dan fazla arazöz ve iş makinesinin yanı sıra köylüler de traktörlerinin arkasına bağladıkları zirai ilaç makinesi ve tankerlerle ekiplere yardımcı olmaya çalışıyor.
 
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, "Bayramiç ilçesinin Toluklar ve Dağobası köylerinde öğlen saatlerinde başlayan yangın rüzgarın hızıyla yayılmaya başladı. Çanakkale''de bulunan tüm ekiplerimizi yangın bölgesine gönderdik. Sayın Genel Müdürümüzün talimatıyla İstanbul''dan, Bursa''dan, Balıkesir''den çıkan ekipler de yangın bölgesine kavuştu. Söndürme çalışmalarımız hızla devam ediyor. Rüzgar henüz şiddetini azaltmadı. Hızlı bir şekilde rüzgar da devam ediyor. İnşallah büyümeden kontrol altına almak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
 
Bayramiç Kaymakamı Alper Taş ise "Dağobası ve Toluklar köyümüz mevkisinde başlayan yangın rüzgarın etkisiyle başlangıçta bir yayılım gösterdi. Şu an bütün ekiplerimiz sahada. Sayın Valimizin de talimatlarıyla teyakkuz halindeyiz. Gereken bütün tedbirler alındı. Ekiplerimiz gerekli müdahaleyi sağlıyorlar" diye konuştu.
 
İZMİR''İN FARKLI NOKTALARINDAN YANGIN HABERLERİ GELDİ...
 
İzmir''in Çeşme ilçesindeki otluk ve dikenlikte yangın çıkarken, orman ekipleri, alevlerin söndürülmesi için karadan müdahaleye başladı.
 
Çiftlikköy ve Altınkum mevkileri arasındaki otluk ve dikenlikte, saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Çeşme Orman İşletme Şefliği''ne de yangın ihbarı yapıldı. Bölgeye 4 arazöz, 1 su tankeri ve 2 dozer ile ekipler sevk edildi. İzmir''in Çeşme ilçesindeki otlarla kaplı bölgede çıkan yangın, orman ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle 1,5 saatte kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
 
BEYDAĞ''DA DA YANGIN
 
İzmir Beydağ''ın kırsal Erikli Mahallesi''nde, kestane ağaçlarının olduğu bölgede de saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları görenler, Beydağ Orman İşletme Şefliği''ne bildirdi.
 
İhbarla bölgeye 4 arazöz ile ekipler, sevk edildi. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor.
 
DİKİLİ''DE DE ORMAN YANGINI ÇIKTI
 
Kestel Kulesi Yangın Gözetleme Kulesi yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, yangına 3 ilk müdahale aracı, 6 arazöz, 2 su tankeri ile müdahaleye başladı. Ekipler, bölgede alevleri kontrol altına almaya çalışıyor.
 
BİLECİK''TE 100 DÖNÜMLÜK ALAN TEHLİKE ALTINDA
 
Merkeze bağlı Kızıldamlar köyü ile Kurtköy arasındaki Abuşlar mevkisi yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
 
Kuvvetli rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevlere, ekiplerce müdahale ediliyor. Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, yangının çıktığı bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı.
 
Vali Kızılkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 dönümlük alanın orman yangınıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
 
Ekiplerin görev başında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğünü kaydeden Kızılkaya, "120 personel ve 24 araçla müdahale etmeye çalışıyorlar. Henüz yangının kontrol altına alındığını söyleyemeyiz ancak çalışmalar devam ediyor. Civar illerden de takviye ekiplerimiz intikal etmek üzereler. Tekrar geçmiş olsun diyorum. Orman yangınıyla karşılamak bizi üzdü. Ekiplerimiz canla başla yangını kontrol altına almaya çalışıyorlar." ifadesini kullandı.
 
Kızılkaya''ya bölgede İl Jandarma Komutan Yardımcısı Burhanettin Erdoğan, AFAD İl Müdürü Mehmet Hayri Demirel, Bilecik Orman İşletme Müdürü Tuncay Yakın, Kızıldamlar köyü muhtarı Metin Gezen eşlik etti. İş makineleri bölgede yol genişletme çalışmalarına devam ediyor. Suyu biten arazözlere ilçelerden görevlendirilen tankerlerle su taşınıyor.
 
Öte yandan Kızıldamlar köyünde muhtarlık tarafından yapılan anonsla ilaçlama tanklarının su doldurulup yangının olduğu bölgeye götürülmesi istendi. (Haberglobal)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar