Beşar Esad hakkında yakalama kararı: O ülkeye girdiği an tutuklanacak!

Beşar Esad hakkında yakalama kararı: O ülkeye girdiği an tutuklanacak!
Fransa, 2013'te Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde gerçekleşen kimyasal silah saldırıyla ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında insanlığa karşı suça ve savaş suçuna ortaklık ettiği gerekçesiyle tutuklama emri çıkardı.

Fransa'da mahkemenin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için 2013'te Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde yapılan ve 1400 sivilin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla ilgili Esad hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

Esad'ı, 2013'teki Doğu Guta kimyasal saldırılarında insanlığa karşı suç ve savaş suçuna ortaklık etmekle suçlayan mahkeme, Esad'ın yanı sıra kardeşi Suriye ordusu Dördüncü Tümen Komutanı Mahir Esad ve iki silahlı kuvvetler generali hakkında da tutuklama emri çıkarttı.

2013 kimyasal saldırılarına ilişkin soruşturma Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi (SCM), avukatlardan oluşan Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) ve Suriye’deki insan hakları ihlallerini kayıt altına alan Suriye Arşivi’nin şikayeti üzerine 2021'de açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

2018'de Doğu Guta, Suriye yönetiminin en sıkı ablukayı uyguladığı ve neredeyse tüm silahları kullandığı bölge haline gelmişti.

Doğu Guta'daki bulunan muhalifler Şam yönetimi ve Rusya ile yaptıkları mecburi anlaşma neticesinde Nisan 2018'de bölgeyi boşaltmak zorunda kalmıştı.

Siviller 5 yıllık kuşatmanın ardından halihazırda ülkenin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki alanlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın raporuna göre, Şam yönetimi, Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından muhaliflerin kontrolündeki yerleşimlere 217 kez kimyasal silah saldırısı düzenledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar