Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Berlin Altınları

TÖSSED 1982 yılından beri özel eğitim gereksinimi olan bireyleri (zihinsel engelli bireyler) toplumla bütünleştirmek, hayata daha çok dâhil etmek için çalışan bir dernektir. Tüm dünyada 170’den fazla ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Özel Olimpiyatlar’ın (Special Olympics) Türkiye’deki tek akredite kuruluşudur. Son yıllarda engelli sporcuların başarıları göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Sporcularımızın bu başarılarına katkı sağlayan Sayın Dilek SABANCI, Ali Tamer OYGUÇ, Murat Mazhar AĞCA, Murat ARIKAYA, Emine Oya SEBÜK, Vehbi KAHVECİ, İsmail GÜRLEYİK, Prf. Dr. Turgay BİÇER, Öğr. Gör. Ebru KALYONCU, Ebru ÇİDAL, Füsun UYSAL, Dostum Durducan NEVRUZ, Gizem AKTEPE ve Berna GÖKKAYA ile yönetim kuruluna şahsım adına teşekkür ediyorum.

Özel Olimpiyatlar Türkiye sporcularımız 17-25 Haziran tarihlerinde Almanya’nın Berlin kentinde yapılan Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları’nda müthiş bir performans gösterdi. Sporcularımız, 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 5 madalya kazanarak ülkemiz adına son yılların en iyi derecesini sergilediler.

2023 Dünya Yaz Oyunları'nın Açılış Töreni Berlin Olimpiyat Stadı'nda yapıldı. Dünyanın en büyük kapsayıcı spor etkinliği olan Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunlarının açılış seremonisinde renkli ve heyecan verici gösteri programları düzenlendi. Ünlü Alman tenisçi Sophie Rensmann, tarafından "Umut Ateşi" adı verilen meşale yakıldı. 190 ülkeden 7000 Özel Olimpiyat sporcusu "Bana kazanma şansı verin, kazanamasam bile çabamda cesur olmama yardım edin.” diyerek olimpiyat yemini ettiler. Açılış töreninin en önemli olaylarından biri de Maraton Kapısı'ndan stadyuma giren Sporcular Geçidi oldu. Tüm delegasyonlar sporcular geçidinde yüksek sesle alkışlandı.

Bir hafta boyunca Berlin’de dünyanın dört bir tarafından gelen özel sporcular olimpiyat ruhuyla sporun birleştirici gücünü bir kez daha yaşadılar. Özel sporcular hem yarışıp, hem de keyifli vakit geçirdiler.

Türkiye’nin 11. kez yer aldığı oyunlara 4 branş ile katılım sağladık. Oyunlarda, Toyota Türkiye’nin ana sponsorluğunu üstlendiği Özel Olimpiyatlar Türkiye Takımı olarak 3×3 karma basketbol, karma bocce, yüzme ve atletizm dallarında, 4 kadın, 7 erkek olmak üzere toplamda 11 sporcuyla mücadele ettik. Tam bir spor şöleni şeklinde geçen oyunlarda, müthiş bir performans göstererek 5 madalya kazanan özel sporcularımızda öne çıkan isim ise atletizmde çifte altın madalya alan Ayşe Başaran oldu. Başaran, durarak uzun atlama ve 100 metrede birinci olarak kürsünün en üst basamağına çıktı.

Özel Olimpiyatlar Türkiye olarak ilk kez 1983 yılında Dünya Yaz Oyunları’na katıldık. Dünya Yaz Oyunları tarihinde toplamda 10 kez oyunlara katılmakla birlikte özel sporcularımız çeşitli başarılara imza attılar. 16’ncısı düzenlenen Dünya Yaz Oyunları’na Özel Olimpiyatlar Türkiye 11. kez katılım sağladı.

Atletizm branşında Ayşe Başaran, durarak uzun atlama ve 100 metre yarışlarında birinci oldu ve 2 altın madalyanın da sahibi oldu. 3×3 Karma Basketbol Takımımız finale çıkarak büyük bir başarı gösterdi, gümüş madalya kazandı. Ülkemize atletizmde bronz madalyayı getiren özel sporcumuz ise durarak uzun atlamada Alper Aydoğdu oldu. Bocce branşında da Fatmanur Gündüz ülkemize ikinci bronz madalyayı kazandıran sporcumuz olmayı başardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları