Berkun Oya kimdir? Berkun Oya kaç yaşında, nereli, eserleri neler?

Berkun Oya kimdir? Berkun Oya kaç yaşında, nereli, eserleri neler?
Ünlü yönetmen ve senarist Berkun Oya, Netflix'te yayınlanan Kuvvetli Bir Alkış dizisinden sonra insanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Birçok kişi Berkun Oya'yı araştırıyor. Peki Berkun Oya kimdir? Berkun Oya kaç yaşında, nereli, eserleri neler?

Berkun Oya kimdir?

Ünlü yönetmen ve senarist Berkun Oya, Netflix platformunda yayınlanan 'Bir Başkadır' dizisinin ardından birçok insanın dikkatini çekmişti. Şimdi ise Berkun Oya imzalı 'Kuvvetli Bir Alkış' adlı yeni bir dizi daha Netflix'te yayınlandı. Bu dizinin ardından birçok kişi Berkun Oya'yı araştırmaya başladı. Peki Berkun Oya kimdir? Berkun Oya kaç yaşında, nereli, eserleri neler?

BERKUN OYA KİMDİR?

Berkun Oya, 3 Mart 1977'de Bursa'da doğdu. Oya, Çerkes kökenli bir Türk'tür ve 43 yaşındadır. Orta öğrenimini Koç Özel Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 1998'de Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl Krek Tiyatro Topluluğu'nu kurdu ve tiyatro dünyasına adım attı.

2003 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun isteği üzerine Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun "Yaban" adlı romanını tiyatroya uyarladı. Ayrıca televizyon dünyasında da kendine yer buldu; 2002 yılında TRT'de yayınlanan "Şapkadan Babam Çıktı" adlı drama dizisinin senaristliğini ve yapımcılığını üstlendi. Ardından 2003 yılında CNN Türk'te "Defakto" ve 2005'te NTV'de "Infoman" adlı TV programlarını hazırlayıp sundu ve yönetti.

2007 yılında yönetmen koltuğuna oturduğu "İyi Seneler Londra" adlı filmiyle dikkatleri üzerine çekti. Film, 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışma filmi olarak yer aldı ve The European Independent Film Festival ECU 2008'de açılış filmi olarak gösterildi. Strasbourg Uluslararası Film Festivali'nde ise birçok ödüle aday gösterilerek En İyi Yönetmen ödülünü kazandı.

Berkun Oya'nın senaryo çalışmaları da dikkat çekici; "Azizler", "Analar ve Anneler", "İntikam", "Son", "Deliler / Rapor", "İyi Seneler Londra" gibi yapımlarda senarist olarak imzasını attı. Ayrıca "Bir Başkadır" adlı diziyle de yönetmen koltuğuna geçti.

Tiyatro alanında da aktif olan Oya, birçok oyunun hem yazımını yapmış hem de yönetmiştir. Krek Tiyatro Topluluğu bünyesinde yer alan oyunlardan bazıları şunlardır: "Babamın Cesetleri", "Güzel Şeyler Bizim Tarafta", "Hoop Gitti Kafa", "Bomba", "Bayrak", "Yangın Duası", "Yaban", "Adamlar", "Op'la Zo'nun Dramı", "Adam Yiyen Adamlar", "Anne Bitti", "Pasta ve Telaş", "Eller Yukarı Bu Bir Oyundur".

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar