Başak Demirtaş’ın İBB adaylığı açıklaması tüm dengeleri değiştirdi! CHP’den şok itiraf

Başak Demirtaş’ın İBB adaylığı açıklaması tüm dengeleri değiştirdi! CHP’den şok itiraf
Edirne Cezaevi'nde 7 yıldır tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi olan Başak Demirtaş'ın İBB adaylığı açıklaması CHP kulislerini karıştırdı. CHP cephesinden konuya ilişkin bomba bir itiraf geldi.

Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına ilişkin yaptığı açıklama, siyaset kulislerini hareketlendirdi. Edirne Cezaevi'nde 7 yıldır tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi olan Başak Demirtaş'ın, "Halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz" şeklindeki açıklaması, özellikle CHP içinde dikkatle takip ediliyor.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, CHP, DEM Parti ile yerel seçimlerde güç birliği arayışında. İstanbul başta olmak üzere pek çok batı kentinde yapılan görüşmeler, henüz net bir sonuç vermemiş olsa da süreç devam ediyor. Başak Demirtaş'ın adaylık açıklaması ise bu süreci etkiliyor.

"ADAY OLMASINI ELBETTE İSTEMEYİZ"

CHP içinden bir yetkili, Selahattin Demirtaş'ın siyasi etkisinin büyük olduğunu belirterek, "Başak Demirtaş da onun emaneti. Aday olması halinde sonuçlara mutlaka etkisi olacaktır. Dolayısıyla aday olmasını elbette istemeyiz" şeklinde konuştu. Ancak bir başka yetkili, DEM Parti'nin CHP'ye kaybettirecek bir hamle yapmasını beklemiyor ve sürecin bozulacağını düşünmüyor.

Başak Demirtaş'ın aday olması halinde, İstanbul'da dengelerin değişebileceğini söyleyen CHP'li yetkili, "Muhtemelen Başak Demirtaş’ın açıklaması ile ilgili iki parti arası temaslar olacaktır. Yerel seçimlere, siyasete etkisine dair görüşler iletilecektir ama bizim dememizle olmaz. Çünkü bu mesele DEM Parti’nin iç meselesi gibi görünüyor" dedi.

"ERDOĞAN'DA ÖLÇÜP BİÇECEK"

Başka bir CHP'li yetkili, Başak Demirtaş'ın açıklamasını DEM Parti'nin iç meselesi gibi gördüklerini ifade ederek, "Demirtaş partisine ve seçmenine ‘ben buradayım’ diyor. Mesele bizimle ilgili değil, DEM’e bakmak gerek” yorumunu yaptı.

CHP içinde, Başak Demirtaş'ın adaylığının CHP'nin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun işini zorlaştırabileceği düşünülüyor. Demirtaş'ın Kürt siyasetinde güçlü bir aktör olduğunu belirten bir CHP'li yönetici, "Demirtaş, ‘Oyunun asli kurucusu benim’ dedi. Aday bildirmenin son günü olan 20 Şubat’a kadar zaman var. O güne kadar Erdoğan da ölçüp biçecektir. Ama şu andaki tablo Erdoğan’ın propagandasının Kürt karşıtlığı üzerinden olacağı yönünde" diye konuştu.

"BAŞAK DEMİRTAŞ'IN ADAYLIK İHTİMALİ ZAYIF"

CHP yönetimi, Kürt sorunu konusunda cesur bir tutum içinde olduğunu savunuyor. Bir CHP'li yetkili, DEM Parti seçmeninin yüzde 70'inin DEM’in aday çıkarmasını istediği yönündeki anketlerin abartılı olduğunu belirterek, "Başak Demirtaş’ın adaylığının zayıf ihtimal olduğunu, olsa bile Kürt seçmenin AK Parti’ye kazandıracak bir oy tercihi yapmayacağını düşünüyoruz. Başak Demirtaş’ın açıklamasının CHP ile yürüyen sürece zarar vermeyeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar