Baş ağrısına neden olacak etmenler

Baş ağrısına neden olacak etmenler
Baş ağrısı, birçok hastalığın semptomlarından birisi olabileceği gibi yalnızca strese bağlı gelişebilen bir şikâyet de olabilmektedir. Uzmanlar uzun süren ve geçmeyen baş ağrıları için mutlaka bir sağlık kuruşuna gidilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Araştırmacılar stresin baş ağrıtmasını, kanda adrenalin düzeyinin yükselmesi sonucunda beyinde meydana gelen kimyasal dengesizliğe bağlıyorlar. Özelikle kırmızı şarap ve bira baş ağrısına yol açan içecekler arasında ilk sırada yer alıyor. Alkolün kendisi kadar alkollü içkilerdeki başka bazı bileşiklerin de baş ağrısında etkili olduğu sanılıyor. Çikolatanın ise migrene mi yol açtığı yoksa zaten başlayacak olan migren krizinin mi çikolata yeme arzusu uyandırdığı henüz kesin değil.

BAŞ AĞRISI ETKENLERİ

* İklim, mevsim, yükseklik değişimleri veya uçak yolculuklarındaki zaman dilimi değişimleri

*Uyku veya yemek zamanlarındaki değişimler

*Adet dönemleri veya gebelik ya da menopozda östrojen tedavisine bağlı olarak hormon düzeylerindeki değişimler ve doğum kontrol hapları

*Alışılmadık kokular, şiddetli veya yanıp sönen ışık kaynakları

*Hava kirliliği veya havasız odalar

BAŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR

Sıcak veya soğuk kompresi deneyin, ılık bir duş alın ve dinlenin. Stresli durumdan uzaklaşın.

Uykuya yatın. Karanlık ve sessiz bir odada yatağa uzanarak uyumaya çalışın. Ensenize bir buz torbası koyun ve başınızın ağrıyan bölgelerine hafifçe bastırarak masaj yapın.

Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın çünkü sigara, migreni hem uyarır hem de ağrının şiddetini arttırır.

Stresinizi atmak için düzenli egzersiz yapın (Şayet fiziksel egzersizler migren krizini başlatıyorsa önce yavaş yavaş ısınma hareketleri yapın)

Gevşeme tekniklerini öğrenin. Kasları gevşetmek ağrıyı azaltır. Derin soluk alma tekniklerini uygulayın.

Özellikle uzun süren ve hiç geçmeyen baş ağrıları birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Ağrı tedavisinde altta yatan sebebin bulunması çok önemlidir. Bu nedenle rutin baş ağrısı şikâyetlerinizde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar