Asgari ücrete yüzde 50 zam kapıda

Asgari ücrete yüzde 50 zam kapıda
Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı asgari ücrette. Geçtiğimiz sene asgari ücrete yapılan zan yüzde 30 olurken, bu sene bu rakamın daha fazla olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu konu hakkında kendisine yöneltilen "5 bin 500 lira olan asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" diyerek işletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışında oldukları yanıtını verdi. 

BAKAN AÇIKLADI! İŞTE ASGARİ ÜCRET ZAMMI

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücretin düzenlemesi için süreç hızlı ilerleyecek. Geçtiğimiz yıl yapılan yüzde 30''luk zammın yıl içinde etkisini kaybettirmesiyle asgari ücret yapılacak zammın geçen seneden fazla olması bekleniyor. Asgari ücret zammına ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışında olduklarını söyledi.

EYT DÜZENLEMESİNDE 5 PUAN FORMÜLÜ

Emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yükseldiğini aktaran Bakan Bilgin, "Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT''li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz" dedi.

Bakan Bilgin kendisine yöneltilen "5 bin 500 lira olan asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna ise, "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" diyerek, işletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışında oldukları yanıtını verdi. 

Bakan Bilgin, Aralık ayında çözülmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar''la (EYT) ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.Bilgin, "EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok." dedi.

EYT''lilerin kıdem tazminatı konusunda işverenin taleplerine de değinen Bakan Bilgin, "Öncelikle bu büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren işçisiyle kendi arasında anlaşarak taksitlendirebilir. İşveren EYT''lilerin kıdem tazminatını ödeyebilmek için kredi talebinde de bulunuyor. Ancak Hükumet bu konuya sıcak bakmıyor. Kıdem tazminatının işveren tarafından hazır tutulması gerektiğine vurgu yapılıyor" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar