Aysu Türkoğlu, Kuzey Kanalı'nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç sporcu oldu

Aysu Türkoğlu, Kuzey Kanalı'nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç sporcu oldu
Manş Denizi’ni geçen en genç Türk sporcu olan Aysu Türkoğlu yine hepimizi gururlandıracak bir başarıya imza attı. Bu kez Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu olarak tarihe geçti. Türkoğlu'nun bu zorlu mücadelesini Oksijen olarak gün boyu anbean sizlerle paylaştık

MUHARREM KAZER-GÜNBOYU

22 yaşındaki Bodrumlu Aysu Türkoğlu, kendisinin ve Türkiye'nin adını tarihe tekrardan yazdırmak için bu sabah 07:43'te İrlanda’nın Bangor kentinden yüzmeye başladı. Aysu, 11 saat 48 dakikanın sonunda İskoçya’nın Portpatrick kıyısından karaya çıktı.

‘İLK TÜRK KADIN VE EN GENÇ TÜRK’ OLDU

Kuzey Kanalı’nı 2023 yılına kadar geçen yüzücü sayısı 112. Türkoğlu, bu yıl kanalı geçenlerle birlikte ilk 160 sporcu içine girdi. Bununla birlikte Kuzey Kanalı’nı geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk olarak da adını tarihe yazdırdı. Genç yüzücüyü, Kuzey Kanalı’nı geçen ilk Türk olan antrenörü Kamil Resa Alsaran ve yakınları da bir tekneyle takip etti.

screenshot-3-dqpl.jpg

TEK ENDİŞEMİZ SOĞUKTU

Türkoğlu’nun İskoçya’da karaya çıkmasının ardından anne Yurdagül Tükoğlu ile baba Mustafa Türkoğlu, Oksijen’e duygularını anlattı. Canlı yayında kızının tekneye çıkışını izlediğini söyleyen Yurdagül Türkoğlu, “Çok iyi görünüyordu, gerçekten iyiydi. Geçen sefer Manş’ta babası yanındaydı, ben Bodrum’daydım. Bunda ikimiz de Bodrum’daydık. Bu sefer daha az endişeliydim çünkü Manş’ta çok akıntı vardı ve bu Aysu’yu zorlamıştı” dedi.

Yine de oldukça heyecanlandığını söyleyen anne Türkoğlu, “Tek endişemiz soğuktu. Aysu, soğuğa çok dayanıklı ancak insan söz konusu deniz olunca ister istemez endişeleniyor. Çok şükür, burada da başarılı oldu kızımız” dedi.

screenshot-4-r5tt.jpg“JAPON BALIĞINA DÖNMÜŞ”

Baba Mustafa Türkoğlu ise “Çıkışını gördüm. Çok iyiydi ama gözleri çok kötü olmuş. Japon balığına dönmüştü. Çıkar çıkmaz hemen yiyecek bir şeyler istedi, teknedekilere sarıldı. Şu an burada, Bodrum’da da bir şenlik havası var. Kardeşlerim, komşularımız herkes yanımızda. Çok mutluyuz. Aysu’yla gurur duyuyoruz” diyerek hislerini anlattı.

HEDEF GUİNESS REKORU

Kuzey Kanalı'nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu olan Türkoğlu, Kuzey Kanalı geçişinden ardından "7 Oceans" kanallarını 5 yıl içerisinde tamamlayarak Guinness rekorunu da kırmayı hedefliyor.

REKORLAR

Kuzey Kanalı'nı en çok geçen solo kadın yüzücü dört kez ile Amerikalı Caroline Block. 1988'de İngiliz Alison Streeter kanalı geçen ilk kadın yüzücüydü.İlk denemesinde o yıla kadarki en kısa sürede geçiş rekorunun da sahibi oldu: 9 saat 53 dakika. En kısa sürede geçiş rekoru Amerikalı Michelle Macy tarafından 2013'te kırıldı: 9 saat 34 dakika.

SOĞUK SUYA VE DENİZANALARINA HAZIRLIKLI

Yaklaşık bir yıldır Kuzey Kanalı’nı geçmeye hazırlanan Türkoğlu, parkurda kendisini bekleyen 12-14 derece arasındaki soğuk suya ve denizanası tehlikelerine karşı hazırlık yaptı. Bir yıllık süreçte buzlu küvetlerde çalışma yaparak soğuğa dayanıklılığını artıran sporcu, deniz analarının neden olduğu alerjik reaksiyon riskine karşı da ilaçlarını aldı ve tüm bu hazırlıklar Türkoğlu'nun tarihi başarıya ulaşmasını sağladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar