ATM’lerin elektrik tüketimi rekor kırdı: 4 ili geride bıraktı

ATM’lerin elektrik tüketimi rekor kırdı: 4 ili geride bıraktı
Banka ATM’lerinin tükettiği elektrik miktarı dudak uçuklattı. 4 ili geride bırakarak rekora koştu.

Ekosfer Derneği'nin Türkiye genelindeki yaklaşık 53 bin ATM'nin elektrik tüketimi üzerine yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, ülke çapında bulunan 52 bin 682 ATM'nin günlük ortalama elektrik tüketimi 12 kilovatsaat olarak belirlendi.

Bu da toplam yıllık tüketimin 230 milyon kilovatsaat seviyesine ulaştığı anlamına geliyor. Söz konusu tüketim miktarı, Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli illerinin toplam yıllık elektrik tüketimini geride bırakırken, Türkiye'nin en yüksek elektrik tüketen şehirlerinden biri olan Antalya'nın tüketiminin de sadece 40'ta 1'ine denk geliyor.

mini-bank.jpg

Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, kullanıcıların komisyon almayan paylaşılan ATM'leri tercih etmelerinin, sadece elektrik tasarrufu sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda cihazların ithalatına bağlı olarak ortaya çıkan bakım ve onarım ihtiyaçları, düzenli ziyaretler için harcanan yakıt gibi çeşitli faktörlerle de ilgili olduğunu vurgulayarak “Bu cihazların neredeyse hepsi ithal, her bir ATM'de alarm, klima, güç kaynağı, ekran ve yazıcı gibi bakım-onarım isteyen birçok parça var. Para ekleme ve alma için düzenli bir şekilde ziyaret edilmeleri gerekiyor, bu da yakıt israfı demek.. Çevreye ve ekonomiye etkileri elektrik faturasıyla sınırlı değil." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar