Asgari ücrette son dakika gelişmeleri

Asgari ücrette son dakika gelişmeleri
Asgari ücret zammı beklenirken, masada konuşulanlar gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile 1 Aralık Perşembe günü bir araya geliyor.

ASGARİ ÜCRETTE SON DAKİKA GELİŞMELERİ!

2023 asgari ücretin belirlenmesi için pazarlık masasına oturacak olan isimler toplanıyor. Bu toplantıya başkanlık eden ve kurumları davet eden Çalışma Bakanı Vedat Bilgin işçi ile işveren arasındaki nabzı yoklayacak. Aralık ayı itibariyle resmi komisyon toplantıları ise nabız yoklamasından hemen sonra başlatılacak. 

TARAFLARA GÖRE BARAJ 8.000 TL 

Komisyonda işçiyi temsil eden Türk-iş, yarınki toplantı öncesinde yönetim kurulunu toparlayarak izlenecek yol ve stratejiyi belirleyecek. Yarın ki toplantı dahil olmak üzere  Türk-İş’in resmi komisyon toplantılarında dahi son ana kadar rakam telaffuz etmeme kararı aldığı öğrenildi. Beraberinde ise Türk-İş tarafında minimum 8.000 TL için güç toplama çalışmaları da mevcut. 

Geçtiğimiz günlerde Türk-İş sendika başkanları basına konuşarak; “aylardır öyle rakamlar konuşuldu ki, işçi 8.000 TL yi cebine koydu. Bunun üzerine ne yapılabilir?” diye söylemler konuşulmaya başlandı. Buna karşılık olarak işveren tarafında ise somut rakamlar konuşulmuyor olsa da, enflasyon üzerine +10 gibi bir orana karşılık gelen rakamlara sıcak bakılıyor. 

İŞÇİ VE İŞVERENİNDE ELİNDE NELER VAR?

Yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücrete bu yıl 2 kez zam yapılmıştı. Bu nedenle 2023 asgari maaş için yapılacak olan ilk gayri resmi görüşmede pazarlık için işçi ve işverenin elinde bir dizi pazarlık için kozları da mevcut. 

İşçi tarafı; yüksek enflasyon, ağır geçim şartları, yaklaşan seçim gibi faktörleri pazarlık için kullanacak. İşveren tarafı ise; yüksek zamın getirisi olarak neden olacağı ani ve toplu işten çıkarmaları, kayıt dışı istihdamı ve çarşı, pazara yansıyacak olan ek zam dalgasının neden olacağı risklerini pazarlık yaparken öne sürecek. Hükümet ise her iki tarafı dinleyerek nihai bir karar verecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar