Asgari ücret alanlara büyük müjde

Asgari ücret alanlara büyük müjde
2022 yılının bitmesiyle asgari maaş ile ilgili düzenlemeler yeniden gündeme gelmeye başladı. Öyle rakamlar konuşuluyor ki, işverenleri endişe sardı!

ASGARİ ÜCRET ALANLARA BÜYÜK MÜJDE

Türkiye’de 20.000.000 kişiyi ilgilendiren asgari maaş zammı güncelliğini korumaya devam ediyor. Pek çok kişinin gözü kulağı yapılacak olan asgari ücret zam oranında. Başkent kulislerinde konuşulanlar rakamlar ise işverenlerin endişeye düşmesine neden oldu. 
İşte detaylar…

Senenin bitmesiyle asgari ücret ve yapılacak olan zam oranları gündemde 1 numaralı konu haline gelmeyi başardı. Milyonlarca vatandaş artan enflasyon, yaşam zorlukları ve artan giderler derken umudunu yapılacak zam oranına çoktan bağladı bile.

Hal böyle olunca mecliste, siyasette, sokakta vs. herkes asgari ücret iyileştirmesi ve zam oranlarını merak ediyor. Asgari ücretle çalışan vatandaşı mutlu edecek rakamların kulislerde dolanıyor olması ise, işverenin uykularını kaçırmaya şimdiden yetti, diyebiliriz. 

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

En son yapılan iyileştirme ve zamlar doğrultusunda asgari ücret 2022 senesini 5.550 TL ile kapatıyor. Açıklanan resmi enflasyon oranı ise bugünlerde bilinen %80 civarında. Bu nedenle vatandaş, asgari ücret için ortalama %50 zam beklentisine girmiş durumda. Enflasyonun altında yapılacak bir zam oranı ise çok da mümkün değil gibi görünüyor.

Bu doğrultuda baktığımızda kulislerde dolanan bilgiye göre asgari ücretin en az 8.500 TL olması kesin, gibi görünüyor. Ancak ekonomi servislerinin araştırmalarının sonucuna göre bu rakamın da üzerine çıkılacak gibi görünüyor. Üstelik yaklaşan seçimin de asgari ücrete yapılacak zam oranını olumlu etkilemesi beklenmekte.

ASGARİ ÜCRETE ZAM ÜZERİNE ZAM

Kulislerde dolanan söylemler ve enflasyonu göz önüne aldığımızda görünen ortalama %50 lik zam asgari ücrete yansıtılırsa eğer yeni asgari ücret beklentisi ortalama 10.000 TL ye varan bir seviyeye ulaşmış olacak. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği asgari ücrette; en fazla üyeye sahip sendika konfederasyonu olan Türk-İş in ise beklentiyi 10.000 TL ve üzerinde tuttuğu, yapılacak olan talep ve pazarlığın bu doğrultuda ilerleyeceği ise kulislerde dolanan bilgilerden sadece birisi. 

Ancak bir kısım hükümetin bu rakamlara yanaşmayacağını düşünürken, bir kısım da mümkün olduğunu düşünüyor.

İŞVERENLER YENİ ASGARİ ÜCRETE İSYAN EDECEK 

Kimileri 10.000 TL ve üzeri bir asgari ücretin hayal olduğunu düşünse de kimileri mümkün olarak değerlendiriyor. Ancak iyi senaryo dahilinde gelişecek olan pek çok sıkıntı da işverenleri bekliyor olacak!

İyi senaryonun gerçeklemesi halinde; yemek, yol gibi ek masraflar ve personel maaşı total masrafı ortalama 15.000 TL yi vuracak. Bu ihtimalin varlığı dahi şimdiden işverenleri ayağa kaldırmaya yetti de arttı bile. Çünkü işverenler bu rakamların ödenmesi güç, hatta mümkün olmadığını savunuyor. Çalışanı güldürüp, işvereni dara atmak olarak gördükleri bu senaryo daha çok konuşulacak gibi duruyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar