Sendikalar 13 bin, işveren 8 bin 500 istiyor!

Sendikalar 13 bin, işveren 8 bin 500 istiyor!
Milyonlarca çalışan ve işverenin gözü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda... Sendikalar asgari ücret için 13 bin, işveren ise 8 bin 500 TL’yi işaret ediyor.

ASGARİ ÜCRETTE KOMİSYON TOPLANIYOR! İŞTE PAZARLIK RAKAMLARI!

Ülkemizde 7 milyonu aşkın kişiyi ilgilendiren asgari ücrette görüşmeler yaklaşıyor. Bu konuda hem işçi hem de işverenin beklentileri ortaya çıkıyor. Enflasyonun yüzde 85’i bulması nedeniyle giderek yoksullaşan halk, asgari ücretin en az 10 bin lira olmasını sendikalar ise 10-13 bin lira talebiyle masaya oturmayı planlıyor. İş dünyası 8 - 8 bin 500 TL’ye sıcak bakıyor. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7-8 veya 9 Aralık’ta toplanacak. Komisyonda çalışanları Türk-İş, işverenleri TİSK temsil edecek. 

"MASAYA OTURMAN RAKAM VERMEYECEĞİZ"

Rakam konuşmanın işçiye zarar verdiğini ve tüketiciye zam olarak yansıdığını kaydeden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Masaya oturmadan rakam açıklamayacağız" dedi.

"EN AZ 13 BİN TALEP EDİLMESİ GEREKİYOR"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Aralık ayının ilk günlerinde talebini açıklayacak. DİSK’in açıkladığı yoksulluk sınırı ise 26 bin 123 lira olurken asgari ücretin en az 13 bin TL talep edilmesi bekleniyor. 

Asgari ücrette vatandaşın olduğu kadar esnafın da kafası karışık... Şişli’de 6 yıldır kafe işleten Metin T. isimli bir vatandaş, “Asgari ücrete çalışacak eleman bulamıyoruz. Ama bunun üstünde de ödeme yapamıyoruz. Zamlansın istiyorum gerçekten ayıp bir ücret haline geldi. Ama o zamlı ücretle ben eleman çalıştıramam. Bizi çıkmaz bir sistemin içine soktular” diye konuşuyor. 

"10 BİN LİRADAN AZ OLMAMALI"

Türkiye Esnaf ve Sanaatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken “Asgari ücretteki zam bütün personele yansıyacak. Vergi indirimi şart. Zam enflasyonun üstünde olmalı” diyor.

VATANDAŞIN TALEBİ EN AZ 10 BİN

Ayşegül Y. isimli vatandaş, "Üniversite mezunuyum asgari ücretle ise başlarsın sonra yükselir diyorlar. Maaşı yükselmişlere bakıyorum 6 bin 500 TL alıyorlar. Bu işe gitmek için bir mont, bir bot alsam zaten 2 bin 500 TL. En az 10 bin TL kazanmayacağım bir işte çalışmam" dedi.

 Feyat Güzel ise "Kirama 6 ayda iki kere zam yapıldı. Yılda bir gelen ücret zammı yetmez. En az 10 bin TL olmalı ve 4 ayda bir yeniden görüşülmeli" ifadelerini kullandı.

Adem T. de "En az 10 bin TL olmalı. Ocakta yine her şeye yüzde 80 zam gelirse asgari ücret zammı bir işe yaramaz" diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar