Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Artık kur yapmayı bırak(tı)..

Kıymetli dostlar, AKP yönetiminin iyiden iyiye köşeye sıkıştığı bir döneme girdik. Artık pragmatik çözümlerden uzaklaşılan, sadece ve sadece oy almak için yapılan gereksiz hamlelerle dolu bir dönemdeyiz.

Tarımın, hayvancılığın bizi terk ettiği bu dönemin kahramanları ithalat firmaları.. Ne de olsa ülkeye her şeyi onlar sağlıyorlar. Baskılanan kur şaka bir yana artık üretici ile ithalat yapan firmanın rekabet gücünü azaltıyor.

Seçimden sonra ülkeden gitmesi muhtemel dolarlara bir göz atalım;

*Geçen sene Merkez Bankası''na gelen kaynağı belirsiz finansman (27. milyar Dolar).

*Dost ülke paraları (52.5 milyar dolar).

*BOTAŞ''ın GAZPROM ertelenen borcu (24 milyar dolar).

Bu rakamlar öyle ya da böyle bizden çıkacak. Bir de üzerine 100 milyar doları bulan Kur Korumalı Mevduat denen ucube sistem var.

1 yıl içinde ödenmesi gereken 196 milyar dolar dış borçtan bahsetmiyorum bile.

Peki ne olacak seçimden sonra? Kim kazanırsa kazansın bu seçimin gözdesi faiz ve dolar olacak.

O beğenmedikleri Ortodoks politikalara dönecekler. O dolar yukarı çıkacak, çünkü bu seviyeden zaten yabancı yatırımcı gelmez, bu kadar baskılanan kurdan ülkeye getirip yatırım yapmaz. Bizim ülkemizi ve paramızı bizden daha iyi biliyorlar ve gözlemliyorlar.

Millet İttifakı''nın olası kazanması halinde Batı sermayesi ile yeniden bir alışveriş başlayacak. En azından dost ülke dolarları ile doları tutmak yerine, gerçekten üretime yapılacak, teknolojiye yapılacak yatırımlar ile piyasalar bir nefes alacak .

Peki şeytanın avukatlığını yapalım. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis farklı ellerde olursa ne olur. İşte o zaman algı ile 20 yıldır bu ülkeyi CHP''nin yönettiğine taban seçmenini inandıran AKP, yaptığı tüm başarısızlıkların faturasını Millet İttifakı''na ödetmeye çalışacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nin kurmak istediği iftar çadırına sırf reklamı olmasın diye karşı çıkan Üsküdar Belediyesi bunun en minimize olmuş örneğidir. Açık alanda çadır kurulacak yere, çöp kamyonlarını belediye araçlarını çekerek, vicdanları sızlatacak bir hamle yapmıştır. Sosyal medyada yayılan görüntüler en azından insanların bazı şeyleri anlamasına yardımcı olmaktadır.

Bugün bankadan 70.000 lira üzeri kredi çekerseniz senede %50 faizi göze almak zorundasınız. Düşünebiliyor musunuz, faize savaş açtığını söyleyen bir ülke yönetiminde en çok parayı faiz ile para satan bankalar kazanıyor. Ve AKP, milleti faiz yükü altında ezdirmeyeceğini söylüyor.

Herkes parasına sahip olsun, çünkü seçimden sonra Millet İttifakı da gelse, 15 Mayıs''ta Türkiye bir Londra olmayacak. Unutmayalım ki, bizim ihtiyacımız olan şey üretim, bizim ihtiyacımız olan şey yüksek teknoloji ürünler imal edip ihracat ile dış ticaretimizi artıya geçirmek. 2021 Aralık 20''den beri dolar için her ay 8/10 milyar dolar arası piyasaya müdahale var. Ne oldu… Doları yok mu ettiniz, piyasada dolar bolluğu mu yarattınız, ne yaptınız. Eksi 60 milyar dolar Merkez Bankası kasası ile hâlâ bize ait olmayan paraları satarak geleceğimizi, hatta gelecek nesillerin geleceğini harcıyorsunuz .

Dolar artık kur yapmıyor, direkt taarruza geçti ve bu seviyede kalmak için müdahale edilen daha çok para, gelecek nesillere bırakılacak daha çok borç demek.

Bu millet hancı iktidarlar yolcu, AKP de bence toplum nezdinde kredisini doldurdu. Ve ne yaparsa yapsın bu saatten sonra meclisi alamayacak. Önemli olan Millet İttifakı milletten yetkiyi alması halinde yapacakları.

Çünkü AKP''nin bıraktığı enkazı kaldırmak için uğraşırken, o enkazın üzerinde hâlâ tepinen ve o enkaz kalmasın diyen mevcut yandaşlar da olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları