Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Artık birileri utanmalı!

Tarihler Aralık 2021.. Döviz yanlış makroekonomik sebeplerden dolayı, farklı bir noktaya ulaşmış.. Ülke iktidarı, ülke sorunlarını üretim ile, tarım ile hayvancılık ile üreteceği yerde, kolayı seçip Türk Milletinin geleceğini temlik altına alarak zaman satın almayı tercih etti..

Aklından doların D''si geçmeyen isimler bu ülkede dolarize yapıldı ve mevduatlar doların hareketlerine bağlı kılındı..

Önceleri insanlar şaşırdı, AKP tabanı "yaparsak biz yaparız" dedi.. Evet bunu yapsa yapsa AKP iktidarı yapardı.. Böyle bir saçmalığı, böyle bir yıkımı başka kim yapabilirdi bu ülkeye..

"Dolarlarınızı satın" diye çağrılar yapan iktidar, oligarklarına, yandaşlarına hazine garantili projerinde döviz ödeyecek ama enflasyon karşısında maaşı elindeki 2 kuruş parası erimesin diye uğraşan vatandaşlar dövizini satacak, güzel iş..

Kıymetli dostlar, KKM''nin bugüne dek ülkeye verdiği sadece hazine zararı tam 89 milyar lira.. Yahu tarıma, çiftçiye ödediğimiz 2022 rakamı 26 milyar lira.. Parasını dolara yatırmasın diye servet sahiplerine vermiş olduğumuz parayı, eğer tarıma yönlendirseydik, şimdi en azından gelecek için yatırım yapmış olurduk.. Ama AKP biliyor ki toprağa bir tohum ekse, o tohumun fidanını görecek kadar siyasi ömrü kalmadı.. Onun için de palyatif çözümler ile anlık olarak derde derman bulmaya çalışırken, derdini katladıkları umurlarında bile değil..

Bugün Merkez Bankası''nın kur korumalı mevduat için sene sonuna kadar bütçesinden ödeyeceği para yaklaşık 100 milyar lira.. 89 milyar da hazine, etti mi sana 189 milyar dolar.. Bir de dolar bu seviyede muhafaza edilsin diye, arka kapıdan satılan dolarlar.. Yani dostlar AKP resmen geleceğimizi, çocuklarımızın, torunlarımızın önündeki yıllara borçla girmesini sağlamak için elinden geleni yapıyor.. Türk ekonomisini batırmanın ismine de Yeni Türkiye Ekonomi Modeli demişler..

Hadi bir hesap yapalım.. 50 milyar liraya bir BOTAŞ kurabiliyorken, biz ne yaptık, parası olan servet sahipleri gücüne güç katsın diye KKM''ye yönlendirdik insanları.. Peki yarın öbür gün bu mevduat sahipleri eğer biz çıkıyoruz derlerse piyasada oluşan 60 milyar dolarlık dolar talebi, kurları nereye getirecek? Veya çıkmazlarsa eğer, nereye kadar dışarıda hamallık yapan bir vatandaş, restoranda havyar yiyen bir insanın hesabını ödemeye devam edecek..

Politika faizinin düşmesi ile negatif reel faiz %73''e dayandı.. Dolar olduğu yerde duruyor, faiz getirisi yok, insanlar hiç bilmedikleri borsaya girsin diye resmen yönlendiriliyorlar.. Sonra da utanmadan diyorlar ki "olan ufak yatırımcıya oldu.."

20 yıldır sadece ufak yatırımcıya oluyor olan.. "Kira öder gibi ev sahibi olun" diyemezler son bir yıldır vatandaşa ev sahibi olur gibi kira ödetiyor..

Artık uyan Türkiye''m.. Bu ülkede açlık sınırının altında yaşayan neredeyse 50 milyon kişi varken, 13 milyon kişi de devlet yardımına muhtaçken, artık birilerinin utanması gerek!..

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları