Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Alamadığımız engelli otomobili

Zaman zaman engelli otomobil hakkında yazı başlıklarımız değişse bile, otomobil alım sorunu değişmiyor. Bu problemi CİMER aracılığı ile Sayın Cumhurbaşkanımıza engelliler hem bireysel olarak iletmekle beraber, engelli dernekleri de konu hakkında gerekli birimlere şikâyetlerini bildiriyorlar. Biz de buradaki köşemizden yıllardır sorunları ve olması gereken çözümleri yazmaktayız. Gelin tekrar hatırlatma yapalım.

2017 yılında kanun değişikliği ile başlatılmış olan Engelli Otomobil alımlarında para limiti getirildi. Bu doğrultuda belli para limiti üzerinde kalan araçları engelli birey alamıyor. Bu sınırlama ile engelli bireylerin araç alımlarındaki özgürlüğüne kısıtlama da konulmuş oluyor.

Devletimizin kanunlarında yer alan engelli otomobillerin alımlarında, şimdiki Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in daha önceki söyleminde olduğu gibi kullanılan makam araçlarının masrafları bütçemizdeki olan miktarın çerez parası olduğunu iletmişti. Bu doğrultuda ÖTV Muafiyetli engelli otomobillerin de devletimizin bütçesini fazla etkilemediğini baz alabiliriz.

Daha önceki dönemlerde Türkiye de araç alımlarında liste fiyatları her üç ayda standart olarak değişikliğe uğramaktaydı. Son yıllarda bu değişiklikler döviz kurlarının hareketliliğinden ve cip krizinden dolayı maalesef planlandığı gibi olmuyor. Otomobil listelerindeki düzenli gidişat şu şekilde bilinir; birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrek tabiri ile 1 yılda 4 defa otomobil liste fiyatlarında değişiklik yaşanır.

2023 Haziran ayı itibariyle ikinci çeyrekteki fiyat değişiklikleri de gerçekleşmiş oldu.

2017 yılı öncesindeki uygulanan sistemde maksimum motor hacmi 1600 CC'yi geçmeyecek şekilde olan araçlarda marka ve model sınırı olmadan engelli araç alımları yapılıyordu. Aslında bu sistem zaten dünyanın tüm medeni ülkelerdeki geçerli ve kullanılan bir sistem. Bu noktaya ilave edilecek önemli bir başka husus daha var onu yazmadan geçmeyelim "Yurt dışındaki ülkelerde üst alım sınırı 1600 CC motor hacimli olarak Para Limitli bir sistem bulunmuyor” örneğin engelli birey belki 2000 CC’lik veya daha üzeri bir başka CC’de araç alabilmektedir.

Resmi Gazetemizde 2023 Ocak ayı itibarıyla Engelli Araç Alım Para Limiti 1.004.200-TL olarak belirlendi.

Aralık 2022 yılında “Otomobil Uçar Gider” başlık altında belirtmiş olduğum gibi, ikinci çeyrekte (haziran) engelli bireylerin alabileceği bir otomobilin kalmayacağını yazmıştım. Maalesef bu yazımın doğruluğu Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşti. Bilinmesi ve görülmesi açısından otomatik vitesli araçların Haziran 2023 liste fiyatlarını sizler ile paylaşıyorum.

Buradan tekrar Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum, lütfen bir kararname ile yapılmış olan Engelli Otomobil alımlarında bulunan Para Limitini Kaldırınız. Yasa gereği engelliler aldıkları araçları 5 yıl boyunca satamıyorlar. Bunun doğrultusunda her yıl fiyat limiti belirleme sorunu da ortadan kalkmış olacak. Engellilerin isteği, eski sisteme geri dönülmesi 1600 CC motor ile bütün marka ve modellerde alım imkânı sağlanmış olması ve bu sisteme ilave olarak da günümüz teknolojisi Elektrikli Otomobillerin de kanuna eklenmesi gerekliliği doğurmuştur. Bu kısımda da 75 ile 350 kW kadar engelli otomobil alımı olması uygun olacaktır. Yerli otomobilimiz olan TOGG’un da engelli bireylerin rahatlıkla alması için düzenleme yapılmasını da rica ediyoruz.

2023-19 Haziran Otomatik Vitesli Araç Liste Fiyatları

Toyota Dream 1.016.400-TL

Opel Crossland Elegance 1.055.900-TL

Peugeot Suv 2008 Act. Prime 1.064.000-TL

Citroen C3 Aircross Suv Feel 874.200-TL

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları