Alaattin Aktaş'tan korkutan uyarı: Kurdaki yükseliş sel değil, tsunami; bunun önünde kimse duramaz

Alaattin Aktaş'tan korkutan uyarı: Kurdaki yükseliş sel değil, tsunami; bunun önünde kimse duramaz
Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, dolar kurundaki yükselişe dikkat çekerek "Kurda bir süredir devam eden ve dün iyice belirginleşen artış bir sel değil, adeta tsunami. Bunun önünde kimse duramaz" diye yazdı.

KORKUTAN UYARI! KURDAKİ YÜKSELİŞ SEL DEĞİL, TSUNAMİ

Merkez Bankası''nın bugün açıklayacağı faiz kararına işaret eden Aktaş "Ya ekonominin kurallarına kulak vereceğiz ya da yine içimizdeki sesi dinleyeceğiz. Ama o içimizdeki ses bizi hep yanlış yönlendiriyor. O yüzden bugün o sesi dinlemesek mi acaba?" dedi.

Alaattin Aktaş, "Aklına başka bir çare gelen var mı?" başlıklı yazısı şöyle:

"Bugün kritik bir gün... Öylesine söylenmiş bir söz değil bu; bugün gerçekten kritik bir gün. Ya ekonominin kurallarına kulak vereceğiz ya da yine içimizdeki sesi dinleyeceğiz. Ama o içimizdeki ses bizi hep yanlış yönlendiriyor. O yüzden bugün o sesi dinlemesek mi acaba?

Kurda bir süredir devam eden ve dün iyice belirginleşen artış bir sel değil, adeta tsunami. Bunun önünde kimse duramaz. Zaten daha önce de benzer atakların önünde durulamadı. Kur korumalı mevduat uygulamasına niye gitmek zorunda kaldığımızı unutmayalım. Geçen yıl eylülde başlatılan faiz indirimi sonrası 20 Aralık’ta ilan edilen KKM ile o kötü gidişe zar zor dur diyebildik. Üstelik araba fren yapınca hemen durmuyor, bir süre de kayıyor, arabada olanlar da savruluyor, kemeri bağlı olmayanlar başını bir yerlere çarpıyor. Aralık ayının 20’sinde kuru frenledik ama öncesindeki tırmanış aralık ve ocak aylarında rekor fiyat artışları getirdi.

Sanki iki seçenek var gibi: Politika faizini artırmak. Enflasyona endeksli (ya da benzeri) yeni bir kağıt çıkarmak. Aslında bu bir seçenek değil, çaresizlik göstergesi ama gündemde olduğu da biliniyor. Bugün atılacak ya da atılmayacak adım, önümüzdeki dönemin siyaset takvimini belirleyecek gibi görünüyor. Merkez Bankası faiz oranının düzeyi, bize muhtemelen seçimin tarihi konusunda ipucu verecek Merkez Bankası faiz oranının düzeyi, bize muhtemelen seçimin tarihi konusunda ipucu verecek. Belki bugünkü karar iç sesimizle değil ekonominin gerçeklerine göre hareket etme tercihinde bulunduğumuzu da gösterecek. Bir başka yön daha var; boyumuza göre olan bisiklete binmeyi tercih ettiğimiz ya da en azından düşmemeyi öğrendiğimiz ortaya çıkacak."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar