Uzman isim tarih vererek uyardı: Gerçekten kaygı verici!

Uzman isim tarih vererek uyardı: Gerçekten kaygı verici!
Dünya yazarı, ekonomist Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında Mart enflasyonuna dair değerlendirmelerde bulundu. Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini yeni yeni göreceğimizi belirten Aktaş, "Mart ayı enflasyonuna ilişkin ilk hesaplamayı yaptım ve gerçekten kaygı verici bir tablo çıktı ortaya" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya yazarı ve ekonomist Alaattin Aktaş, Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin Mart ayında daha da belirginleşeceğini söyleyerek, enflasyonun şimdiden kaygı verici olduğunu ifade etti. Akaryakıta gelen zamların enflasyonu büyük oranda etkilediğini söyleyen Aktaş, Mart ayında çift haneli enflasyon görebileceğimizi belirtti.

Bugünkü yazısında enflasyonu elen alan Aktaş''ın yazısı şöyle:

"MART AYI ENFLASYONU GERÇEKTEN KAYGI VERİCİ"

"Mart ayı enflasyonuna ilişkin ilk hesaplamayı yaptım ve gerçekten kaygı verici bir tablo çıktı ortaya. Baktığım yalnızca akaryakıt fiyatları. Ayın ilk yedi gününde geçerli olan fiyatları ele alıp ''Bugün itibarıyla geçerli olan fiyatlar ay sonuna kadar hiç değişmezse ne olur'' sorusuna yanıt aradım. Gelin önce akaryakıt zamlarını hatırlayalım. Ayın ilk yedi gününde uygulanan fiyatlar ve mevcut fiyatların ay sonuna kadar sabit kalacağı varsayımına göre benzin mart ortalamasında şubat ortalamasına göre yüzde 21.8 zam görmüş olacak. Aynı hesaplamaya göre motorindeki zam oranı yüzde 25.8, otogazdaki zam oranı ise yüzde 16.4 düzeyinde.

AKARYAKIT GRUBU ENFLASYONA 1.07 PUAN ETKİ EDİYOR

Bu ürünlerin TÜFE’deki ağırlıkları da belli. Bu zam oranlarını söz konusu ağırlıklara uyguladığımızda benzin, motorin ve otogazdan mart enflasyonuna 1.07 puan etki geliyor. Bu ürünlere yeni zamlar gelmezse ya da savaşın sona ermesi ve bu sayede dövizin gerilemesi ve özellikle petrolün ucuzlaması sayesinde ürün fiyatlarında gerileme olmazsa 1.07 puanlık etki değişmeyecek. Daha ayın bir haftası geride kalmış ve yalnıza üç kalem üründen kaynaklanan ve toplam TÜFE’ye yansıyacak olan etki 1.07 puanı bulmuş. İlginç bir tesadüf, akaryakıttan şu aşamada gelen etki tek başına mart oranının yüzde 1.07 artması demek; geçen yılın mart ayındaki TÜFE artışı ise yüzde 1.08. Yani geçen yılki toplam artışı bu yıl yalnızca akaryakıtla yakalamış durumdayız."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar