Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Akü sorunu...

Bedensel engelli arkadaşlarımızın belli bir kısmı akülü tekerlekli sandalye kullanmaktadırlar. Devletimiz engelli raporu alınması karşılığında 5 yılda bir defa ücretsiz olarak akülü tekerlekli sandalye alma hakkı sağlamaktadır.

Engelliler, hastanelerden sağlık kurulu raporunu alması ve yenilemesi çok ama çok zor şartlarda sağlamaktadırlar. Telefon ile randevu almak ayrı bir sorun bununla birlikte doktor doktor dolaşmak da ayrı bir problemdir. Raporlarda her defasında ayrı bölüm doktorların (en az altı doktor) görmesi ve imza atması gerektiğinden, o bölümün doktoru da yerinde bulunması şart. Doktor yerinde bulunmadığında, imzası (muayenesi) bir başka güne kaldığında da zaman kaybı yaşanmaktadır. Daha önemlisi bir engelli bireyin özellikle tekerlekli sandalye kullanıcısının ne zor şartlarda evinden çıkıp hastaneye gidip, gelmesini bir de siz düşünün lütfen. Bu sebeplerden dolayı da rapor alma süreleri en az 1 hafta ile 15 günlük bir zamana yayılmaktadır.

Akülü tekerlekli sandalyelerde genel olarak sorunlar şu şekilde karşımıza çıkıyor;

-Akülerin kalitesizliği veya akülü sandalye kullanımına uygunsuzluğu.

-Motordaki bir problemden dolayı akülerden fazla enerji çekilmesi ve akülerin çabuk bitmesi.

-Aracın çok yoğun olarak kullanılması ve her kullanımda şarj seviyesinin P seviyesinin çok altına düşmesi.

-Şarj cihazının kalitesizliği. Arıza yapmış olması veya kullanılan akülere uyumsuzluğu.

Bu yazdıklarımızın çoğu yanlış kullanım sonucundan doğan problemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabii ki bununla birlikte en önemli sebebi ise, sandalyelerin engelli kullanıcılara verildikten sonra aküler ile ilgili yaşanan sorunların bir çözümü pek olmaması. En uygun akü fiyatı 4.500-TL’den başlayıp 10.000- TL’ye kadar ulaşması. Engelli bireyler için, 2 yıl garanti bitiminden sonra çıkan akülerindeki veya motorlardaki arızaların kendi ceplerinden karşılanması engellilere çok büyük yük getirmektedir. Yazmış olduğumuz bu ücretleri verebilecek akülü tekerlekli sandalye kullanıcısı çok ama çok azdır. Engelliler kendileri içinde bir bağışçı bulabilirse çok şanslı oluyor. Tahmin edebileceğiniz gibi tekerlekli sandalyenin aküsü olmayınca da bireyler evlerinden dışarı çıkmaları imkânsız hale geliyor. Bir nevi eve mahkûm olmuş oluyor.

Birçok akülü tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin talepleri şu yönde ağır basmaktadır;

-Şehirlerde bulunan, ilçe belediyelerinin bünyesinde engelli bireylerin sorunlarının giderilmesi için birim (bölüm) açılması. Bu bölümlerde Akü, Protez, Ortez vb… parça ihtiyaçlarının ücretsiz olarak en kaliteli ürünler ile karşılanması önem arz etmektedir.

-Akülü tekerlekli sandalyeler için alımların ihaleye çıkarıldığında kalite şartlarına kesinlikle uyulması ve yurt dışından bilinmiş markaların (Çin malı olmayan) yapmış olduğu modellerden oluşan ürünlerin orijinal parçaları ile birlikte getirilip dağıtılması.

-Tekerlekli sandalye kullanıcıları tarafından akülerde ‘Jel Akü’ tipinin bulunması daha uzun ömürlü ve sağlıklı olduğu görülmüştür.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları