Akşam 6'dan sonra yemek yemek kalbi etkiliyor

Akşam 6'dan sonra yemek yemek kalbi etkiliyor
Akşam 6'dan sonra yemek yemek, kalbiniz için kötü olabilir, çünkü sindirim sistemi gece daha az etkili ve obezite ile tip 2 diyabet riskine yol açtığı ortaya çıktı.

Sirkadiyen saat ritmi, uyku dahil her şeyi yöneten 24 saatlik bir döngü. Fareler üzerinde yapılan araştırma, zaman kısıtlamalı yemek yemenin tip 2 diyabetini tersine çevirdiğini ortaya çıkardı. Biz insanlar ise, geceleri daha az tükürük üretiyoruz ve mide daha az sindirim suyu üretiyor.

Sağlıklı kalmak söz konusu olduğunda önemli olan yalnızca yediklerimiz değil, aynı zamanda ne zaman yemek yediğimiz. Bunların hepsi sirkadiyen ritimlerimize bağlı olabilir. 24 saatlik döngüler halinde ilerleyen sirkadiyen ritim, uykumuzdan bağışıklık hücrelerimizin en aktif olduğu zamanlara kadar her şeyi yönetir ve yemek yemek de dahil olmak üzere vücudun düzenli olaylara hazırlanmasını sağlıyor. Ayrıca organlarımızın ve dokularımızın aktif olma olasılıkları en düşük olduğu zamanlarda, görevleri değiştirmelerine ve iyileşmelerine de yardımcı oluyor. Sindirim sistemimiz, rastgele işlemez. Geceleri daha az tükürük üretiyoruz ve midemiz de daha az sindirim suyu üretiyor. Bağırsak kasılmalarımız yavaşlıyor ve kan dolaşımımızdan glikozu alan insülin hormonu daha az salgılanıyor. Böylece, hücrelere girip yakıt olarak kullanılabiliyor.

OLUMSUZ DOĞURDU!

Tüm bunlar kulağa mantıklı geliyor. İnsanlık tarihi boyunca yemek hep gündüz yapıldı ve geceleri de hep uyku içindi. Böylece vücudumuz gün boyunca yiyecekleri daha verimli bir şekilde işlemek üzere kuruluyordu. California'daki Salk Enstitüsü'nde sirkadiyen ritimleri araştıran Profesör Satchin Panda, 'Bu günlük döngünün değişmesi için çok zorlandık' diyor.

Bununla birlikte elektriğin icadı, geç saatlerde yemek yemeyi çok daha kolay hale getirdi ve bu da sağlığımız için olumsuz sonuçlar doğurdu.

Örneğin, son zamanlarda bir Amerikan Kalp Derneği konferansında sunulan araştırmalarda, bir kadının akşam saat 6'dan sonra ne kadar çok yerse, kalp sağlığının daha kötüleştiği ve daha yüksek kan basıncı olduğu söylendi.

AYNI KALORİYİ ALDILAR!

Profesör Panda'nın araştırmasında iki fare aynı yüksek yağlı, yüksek şekerli diyetle beslendi. Aralarındaki fark, bir grubun 7/24 gıda erişimine izni olması, diğerinin sadece 'gündüzleri' sekiz saatlik bir zaman diliminde yemek yeme izninin olmasıydı. Her saat yemek yemeye izni olan fare grubu kilo aldı. Ayrıca yüksek kolesterol ve tip 2 diyabet geliştirmeye başladı. Ancak sadece 8 saatlik zaman diliminde yemek yiyen fareler, aynı sayıda kalori tüketmesine rağmen daha ince ve sağlıklı kaldı. Dikkat çekici bir şekilde, zaman kısıtlı beslenme, farelerde tip 2 diyabeti tersine çevirebildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar