AİHM'den helal kesim yasağına ilişkin karar!

AİHM'den helal kesim yasağına ilişkin karar!
Belçika'daki Müslümanlar, AİHM'nin aldığı 'helal kesim' yasağının din özgürlüğü kısıtlamadığına dair kararına tepki gösterdi.

Belçika'daki Müslümanlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin helal kesim yasağına dair aldığı karara sert tepki gösterdi.

Belçika'nın Valon ve Flaman bölgelerinde uygulanan helal kesim yönteminin hayvan refahı gerekçesiyle yasaklanmasının ardından AİHM'nin verdiği karara itiraz eden Müslüman temsilcisi kuruluşlar, din özgürlüğünün kısıtlanmadığını savunarak kararı eleştirdi.

Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, AİHM'nin kararına itiraz edileceği belirtilerek, kararın ülkedeki Müslümanları hayal kırıklığına uğrattığı ifade edildi. Açıklamada, AİHM İkinci Dairesi'nin din özgürlüğüne yönelik ihlal teşkil ettiği yönündeki kararının, müdahalenin yeterince orantılı olduğu görüşüyle çeliştiği vurgulandı.

AİHM'nin din özgürlüğü ile hayvan refahı arasında bir denge kurmak zorunda olduğunu kabul ettiği hatırlatılan açıklamada, "İslami Kuruluşlar, Büyük Daire'nin, İkinci Daire tarafından bu dikkatli analizin yapılmadığını ve yasağın Belçika'daki Müslümanlar için meydana getirdiği temel ve pratik hayattaki engelleri hatalı bir şekilde görmezden gelindiğinin farkına varmasını ümit etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Belçika'da helal kesimin yalnızca Brüksel Başkent Bölgesi'nde uygulanabildiği belirtilen açıklamada, Müslüman ve Yahudi toplumunun tepkisiyle karşılanan bu kararın dini özgürlükleri kısıtladığına dikkat çekildi. Ayrıca, "BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan dini özgürlükler, Müslümanların dini özgürlükleri söz konusu olduğunda yeni yasalar ve mahkeme kararlarıyla sürekli olarak kısıtlanmaktadır." denilerek, bu tür kısıtlamaların Müslüman toplumu üzerindeki etkileri endişeyle izleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar