İlk yardım kimler tarafından yapılmalı! Uzman isim açıkladı

İlk yardım kimler tarafından yapılmalı! Uzman isim açıkladı
İlk yardım konusunda eğitim almış herkesin, olayın yaşandığı yerde bulunan malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahalenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Öğretim Görevlisi Duygu Deniz, ilk yardımın sadece bu alanda sertifika almış kişiler tarafından uygulanması gerektiğini vurguladı.

Bilgisizce ya da kulaktan dolma yanlış bilgilerle yapılan ilk yardım müdahalesinin risklerini belirten Deniz, “Hasta ya da yaralının durumunun kötüye gitmesi, kalıcı sakatlıkların oluşması ve hatta hastanın ya da yaralının hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.

Her yıl Mayıs ayının ilk haftasının Trafik ve İlk Yardım Haftası olarak kutlandığını hatırlatan İstanbul Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğretim Görevlisi Duygu Deniz, trafik kazalarında uygulanması gereken ilk yardıma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İlk yardımın amacını yaşamın devamını sağlamak, durumun kötüye gitmesini önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak olarak tanımlayan Deniz, “İlk yardım, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin gelmesine kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önlemek amacıyla, olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır” dedi.

İlk yardımın sadece bu alanda eğitim almış kişiler tarafından uygulanması gerektiğini vurgulayan Deniz, şunları söyledi:

“Acil tedavi, acil ünitelerinde, hasta ya da yaralılara doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir. Acil tedavi, bu alanda ehliyetli kişilerce gerekli donanımla yapılan müdahale olmasına karşın, ilk yardım bu alanda eğitim almış herkesin olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir. İlk yardım, bu konuda sertifika almış kişilerce uygulanmalıdır. Aksi takdirde, bilgisizce ya da kulaktan dolma yanlış bilgilerle yapılan ilk yardım müdahalesi, hastanın ya da yaralının durumunun kötüye gitmesine, kalıcı sakatlıklara ve hatta ölüme neden olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar