Adana'da şaşırtan yöntem! Temeli hasarlı binaları badana yapıp...

Adana'da şaşırtan yöntem! Temeli hasarlı binaları badana yapıp...
Adana'da içme suyunu karşılamak için yapılar su kuyuları 2005 yılında 'Çatalan İçme Suyu Projesi'nin başlamasıyla kapatıldı. Adana Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Melih Baki, ise kuyuların kapatılmasının binalarına temelinin suyla dolmasına neden olduğunu belirterek, evlerdeki çatlakların ev sahipleri tarafından badana yapılarak kapatıldığını söyledi.

Adana'da yıllar önce içme suyunu karşılamak için yapılar su kuyuları 2005 yılında 'Çatalan İçme Suyu Projesi'nin başlamasıyla kapatıldı. Adana Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Melih Baki, ise kuyuların kapatılmasından sonraki süreci değerlendirdi.

Melih Baki, içme suyu kuyularının kapatılmasının risk doğurduğunu vurgulayarak, "Bu kuyular kapatıldığında suyun doğal seviyesine geri geleceğini söyledik. Başka bir proje daha geliştirdiler. Buda Regülatör Köprü'de su tutma projesiydi. Buna da itiraz ettik. Kentin ortasından geçen bir nehirde su tutabilmek ancak mühendislik çalışmasının düzenli yapılmasıyla olabilirdi. Kuyular kapatılmadan önce su seviyesi 7 ila 11 metre arasındaydı. Kuyular kapatıldıktan sonra bu su seviyesi yüzeyden 2 metre daha yükseldi. ‘Çatalan İçme Suyu Projesi’ öncesi yapılan çok katlı bodrumlu yapıların tamamına yakının temeli su dolmuş durumda" diye konuştu.

adanada-temeli-hasarli-duvarlari-catlak-binalari-badana-yaptirip-satiyorlar-6001-dhaphoto2.jpg


'APARTMANLARIN TAŞIYICI DEMİRLERİ ERİYOR'


Apartmanların temelinde taşıyıcı sistem diye bildiğimiz demirlerin eriyip kül olduğunu belirten Baki, "Depreme gerek kalmadan birçok binanın temelinde oturmalar meydana gelmiş durumda. Olası bir deprem anında bu binaların ne duruma geleceğini artık tahmin etmek, söylemek dahi istemiyorum. Burada Adana Büyükşehir Belediyesi'nin ve ilgili bütün belediyelerin bu binaların envanterini çıkartılması lazım" dedi.


'HASARLI BİNALARI SATIYORLAR'

Binaların temelinin su olduğunu söyleyen Baki, "Temeldeki demirlere dokunduğumuzda demirlerin kül olduğunu görüyoruz. Vatandaşlar çok daha yanlış bilgilendirilmiş. Binalarının temeli su dolan ve bu yüzden evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlarımız evlerini badana yaptırıp çatlakları kapattıktan sonra satışa çıkartıyor. Satan da vatandaşımız alan da" ifadelerini kullandı.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar