6'lı masada konuşulanlara dair yeni bilgiler: DEVA ve Gelecek 'ittifak değil birliktelik' istiyor

6'lı masada konuşulanlara dair yeni bilgiler: DEVA ve Gelecek 'ittifak değil birliktelik' istiyor
Seçimlere doğru geri sayım başlamışken, 6 muhalefet partisi ise son görüşmelerini Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Masada konuşulan konular merak konusu olurken, toplantıdan çıkan sonuçlara dair ilk bilgiler gelmeye devam ediyor. Alınan bilgilere göre DEVA ve Gelecek Partisi seçime ittifak olarak girmek yerine bir seçim birlikteliği yapmak istiyor.

6'LI MASADAN ÇIKAN SONUÇ: İKİ PARTİ İTTİFAK DEĞİL BİRLİKTELİK İSTEDİ

Muhalefet yaklaşan seçimlere en güçlü şekilde girmek için topladığı 6''lı masa zirvesinin üçüncüsünü DP Genel Başkanı Uysal’ın ev sahipliğindeki Balgat''ta gerçekleştirdi. Zirvenin gündeminde seçim öncesinde yapılacak ittifaklar, parlamento dağılımı ve seçim güvenliği yer aldı. Masada konuşulan bir diğer konu ise Millet İttifakı''na daha sonradan katılmaları gündeme gelen Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile Gelecek Partisi''nin ittifak içindeki rolleri oldu.

''İTTİFAK DEĞİL, BİRLİKTELİK''

Cumhuriyet''ten Selda Güneysu''nun haberine göre, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve DP’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın “2018’de sona erdiği” ifade edilirken ancak bu partilerin “güçlendirimiş parlamenter sistem önerisi için yeniden bir masaya oturduğu, bunun adının da ittifak değil, birliktelik olduğu” vurgulanıyor. Genel başkanların da toplantıda yaptıkları değerlendirmelerde, “bu ittifakın 2023 seçimlerinde devam edip etmeyeceğini masaya yatırdığı ve farklı alternatifler üzerinde durulduğu” ifade ediliyor. Muhalefetin, Cumhur İttifakı’ndan sayıca daha fazla milletvekilini parlamentoya katmak istediğine dikkat çekilirken bu alternatifler kapsamında da DEVA ve Gelecek partilerinin “ittifak içinde yer almamasının gündeme geldiği” ileri sürülüyor. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun da “ayrı bir ittifak çatısı altında olmaktan yana tavır izlediği” kaydediliyor. DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın da geçen günlerde Millet İttifakı’na ilişkin söylediği “Biz henüz ittifakta değiliz” sözleri anımsatılıyor.  

AKP SEÇMENİNİ KAZANMAK HEDEFLENİYOR

Liderlerin masada, yüzde 15 civarında olduğu ifade edilen, daha önce AKP’ye oy vermiş ancak “yeni bir çıkış yolu arayan seçmenin isteklerini” de masaya yatırdığı belirtiliyor. AKP’nin milliyetçi - muhafazakâr seçmeninin oy tercihinde “DEVA, Gelecek ve SP’den oluşan bir ittifakın daha belirleyici olacağı” ileri sürülüyor. Bu durumda bir yanda “AKP ve MHP’nin seçmen kitlesini hedefleyen” DEVA, Gelecek ve SP ittifakı olması durumunda diğer yanda da merkez sağ ve sol seçmeni hedefleyen CHP, İYİ Parti ve DP ittifakının olabileceği kaydediliyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar