3600 ek göstergede kapsam genişleyecek mi? 3600 ek göstergede son durum

3600 ek göstergede kapsam genişleyecek mi? 3600 ek göstergede son durum
3600 ek gösterge düzenlemesi ile ek göstergelerdeki artışlar 15 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek. Söz konusu düzenlemede kapsamın genişlemesi halinde 4 yıllık fakülte mezunu herkesin 3600 ek göstergeden yararlanması gündemde. 3600 ek gösterge yasalaştığında emekli maaşları ve kıdem tazminatlarının ne kadar artacağı ise belli olmaya başladı.

3600 EK GÖSTERGEDE KAPSAM GENİŞLİYOR: MAAŞ VE İKRAMİYE ARTACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu''nda, Bakanlığın 2023 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada 3600 ek gösterge üzerinde çalışma yapıldığı yönünde ifadede bulunmuştu. Bilgin yaptığı konuşmada; 3600 ek gösterge konusundaki yasal düzenlemenin Türkiye’nin son yıllarda yaptığı en kapsamlı düzenleme olduğunu ifade ederek, “Başlangıçta 4 meslek grubunu kapsıyordu. Biz onu genişlettik, yaklaşık 6 milyona çıkardık. Bu, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı en köklü sosyal düzenlemedir” değerlendirmesinde bulundu.

Muhalefet sıralarından gelen 3600 ek gösterge düzenlemesinin genişletilmesine yönelik talepleri aktaran Bilgin, “O konu da bizim gündemimizde, çalışmayı yapıyoruz. Ümit ediyorum onu da Meclis''imize takdim edeceğiz” ifadesini kullandı. 

GÜVENLİK PERSONELİNE EMEKLİLERİNE ÖDENEN 1200 TL  ARTACAK MI? 

3600 ek gösterge düzenlemesi ile 5434 sayılı Kanun’a eklenen 85’inci madde gereğince 3600 ek göstergeden yararlanamayan güvenlik personelinin emeklilerine her ay ilave olarak 1.200 TL ödenmesi öngörülmüştü.

İster istemez 3600 ek gösterge düzenlemesinden yararlanamayan başka personeller de bizler niçin böyle bir düzenlemeden yararlanamıyoruz diye rahatsızlıklarını belirtmeye başlamıştı. Henüz bu konuda net bir bilgi olmasa da güvenlik dışında bir mesleğe bu tasarı ile ödeme imkanı çıkması zor gözüküyor. 

3600 EK GÖSTERGEDEN EN ÇOK YARARLANANLAR KİM?

Bu düzenlemede en avantajlı unvanlar öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri olmuştur. Bununla birlikte bütün çalışanların ek göstergelerinde de artış yapılmıştır. Bu çerçevede, 3600 ek gösterge’den 2 yıllık yükseköğrenim gören eğitim, sağlık ve din hizmetlerinde çalışanlar yararlanabildiği halde teknik hizmetler sınıfında olanların dışarıda bırakılmış olması ister istemez personel grupları arasında rahatsızlığa sebep oldu. Düzenleme sonrasında gelen eleştirilere bakıldığında yapılan düzenlemede bazı hususların hala tartışıldığı anlaşılmaktadır.Eğitim, sağlık ve din hizmetlerinde çalışanlardan iki yıllık öğrenim mezunlarına dahi 3600 ek gösterge verilirken diğer çalışanların dışarda bırakılması ister istemez rahatsızlık oluşturmuştur. Rahatsızlığın boyutu daha da artacakken son anda bazı idari görevlerde bulunanların ek göstergeleri 3600’e yükseltilerek rahatsızlık azaltılmıştır. Bölge müdür yardımcıları ile ilçe müdürleri ve şube müdürleri bu kapsamdadır. 

SÖZLEŞMELİ PERSONEL DE BEKLENTİ İÇİNDE

Şu ana kadar sözleşmeli personele yapılacak düzenlemelere ilişkin olarak en büyük rahatsızlık genel olarak sözleşmeli öğretmenler tarafından dile getirilmişti. Sözleşmeli öğretmenler için 3+1 formülüne göre kadroya geçiş imkanı halen mevcut olduğu için getirilecek düzenlemeler öğretmenleri çok da memnun etmedi. Her ne kadar mevcut sözleşmeli öğretmenlerin tamamı kadroya geçecek olsalar da dört yıl süreyle nakil hakları olmayacağı için istediklerine ulaşamamış oldular. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar