24 günde 150 kez sallandı büyük deprem mi geliyor iki uzman aynı merkezi işaret etti

24 günde 150 kez sallandı büyük deprem mi geliyor iki uzman aynı merkezi işaret etti
24 günde 150 depremin meydana geldiği Çanakkale Biga’da 4,6 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Tolga Bekler altını çizerek uyardı.

24 günde 150 depremin meydana geldiği Çanakkale Biga’da 4,6 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Tolga Bekler altını çizerek uyardı.

Çanakkale Biga’da meydana gelen depremin ardından gözler “Çanakkale’de büyük bir deprem olabilir mi?” sorusu çevrildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deprem Araştırma Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler ve ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale depremi sonrası uyardı.

aw151131-02.jpg

4 Şubat’tan itibaren Biga’da 150’ye yakın küçük deprem meydana geldi. Son deprem ise dün 4,6 büyüklüğünde hissedildi.

Konuyla ilgili olarak değerlendirme yapan Prof. Dr. Tolga Bekler, Biga Yarımadası'nın oldukça aktif bir sismotektonik bölgesi olduğunu belirtti.

aw151131-05.jpg

YENİ BİR FAY OLUŞABİLİR UYARISI

Özellikle mikro depremlerin yoğunlaştığı bu bölgede, 4.6 büyüklüğündeki son depremin ciddi bir gerilme belirtisi olduğunu vurguladı. Bekler, bu durumun yeni bir fayın oluşabileceği veya faylanmanın başladığına dair işaretler taşıdığını ifade etti.

aw151131-03.jpg

Bekler “Bu deprem ana şokuyla beraber şu anda ciddi anlamda orada bir kırılmayı oluşturdu. Dolayısıyla ne kendi alanında ne de çevresindeki herhangi bir fay ya da faylara etki etmesi söz konusu değil. Dolayısıyla oldukça küçük dar bir alanda meydana gelen deprem kümelenmesinin sonucu olarak deformasyona uğramış bir alanı kapsayan bir depremle karşı karşıyayız” dedi.

aw151131-06.jpg

“BİR AYLIK BİR SÜREDE 150’Yİ AŞKIN DEPREMLE YAŞADIK”

Prof. Dr. Süha Özden ise şöyle uyardı: Dün saat 16.09’da Biga’nın batısında yaklaşık Dişbudak köyünün hemen güneyine tekabül eden bir noktada 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu bölgede yaklaşık bir aylık bir sürede 150’yi aşkın 2.0 ile 3.0 arasında değişen büyüklüklerde depremleri yaşıyoruz. Çok dağınık bir alanda bu deprem dağılımları. Dünkü olan deprem de bu dağınıklığın hemen hemen ortasında bir noktaya denk geliyor. Şimdi bu bölgede Türkiye’nin fay haritasından da hepimizin bildiği üzere bir aktif fay yoktur. Hemen güneyinde Çan, Biga fay hattı, kuzeyinde ise Karabiga fay hattı var. Bu bölgede haritalarda yer alan bir fay hattı yok.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar