2022'de EYT'liler nasıl emekli olur? İşte maaş, yıl ve yaş şartı hesabı

2022'de EYT'liler nasıl emekli olur? İşte maaş, yıl ve yaş şartı hesabı
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) 2022 yılında emekli olmak için TBMM'den çıkacak düzenlemeyi bekliyorlar. Peki EYT'liler nasıl emekli olacaklar? Emeklilik sistemi için yaş hangi hesaplama ile belirlenecek? EYT maaşı hangi veriler üzerinden hesaplanacak? İşte detaylar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için düzenleme beklentileri yükseldi. 2022 yılından önce asgari ücret zam hesabı 2022 yılının başında 3600 ek gösterge düzenlemeleri sonrasında 2022'ninilk döneminde EYT'liler için adım atılması bekleniyor. Peki EYT'liler için basıl adımlar atılabilir? Hangi formüller gündemde? Yaş şartı ve maaş nasıl hesaplanacak? Uzmanların EYT formüllerini derledik. 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NASIL EMEKLİ OLACAKLAR?

Yeni Akit'te yer alan bir haberde EYT'lilerin nasıl emekli olabileceğine ilişkin bir yazı yer aldı. EYT'liler için bu yazıda 3 formül üzerinde duruldu. Emeklilik sistemi için daha öncede adın geçen Finlandiya Modeli ile Almanya Modelleri ön plana çıkıyor. Esasen iki model birbirine çok benziyor.

Tek fark maaş hesabında.

Finlandiya modelinde emekli olmak için prim ve gün şartını sağlamış ancak yaş şartını sağlayamamış olanlar için erken yılda emeklilik hakkı sağlanıyor. Her erken yıl için maaştan belli bir oranda kesinti yapılıyor. Örneğin yaş nedeniyle 3 yıl beklemek zorunda olanlar Finlandiya modeli ile erken emekli olabiliyorlar. Maaş ise eksik yıl için belli bir oranda kesiliyor. Almanya modeli de maaş kesintili emeklilik sistemini içeriyor. Ancak bu modelde normal emeklilik yaşına gelindiğinde kesintiler kaldırılıyor. Normal maaş ödenmeye başlıyor. 

HANGİ EMEKLİLİK FORMÜLLERİ GÜNDEMDE

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için gündeme gelen emeklilik düzenleme formüllerinde aşağıda yer alan başlıklar öne çıkıyor. 

* Kademli Emeklilik

* Süreyi Tamamlayanlara Yaş Şartsız Emeklilik

* Primlerini Tamamlayanlara Emeklilik

* Finlandiya Modeli

* Almanya Modeli

* Eksik Maaşla Emeklilik

Tüm bu modeller halen iddia ve üzerinde çalışıldığı düşünülen maddelerden oluşuyor. Nihai karar Çalışma Bakanlığı'nın tamamlayacağı EYT raporu sonrası açıklanacak. 

EYT NE ZAMAN GÜNDEME GELECEK?

EYT konusunun ne zaman meclise geleceğine dair en önemli açıklama hükümet içinden bir isimden geldi. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT hakkında "Biz, asgari ücreti, 3600 Ek Gösterge'yi, sözleşmelilerin durumunu, emeklilerimizin durumunu bu kapsamda EYT'lilerin durumunu, gündemimizde olmak suretiyle, bir süreç yönetimi ve sıralama çerçevesinde kamuoyu ile paylaşacağız." demişti. EYT için esas çalışmaların asgari ücret, ek gösterge düzenlemeleri sonrası gündeme gelmesi öngörülüyor. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar