20 milyon insanın işinden edebilir!

20 milyon insanın işinden edebilir!
Oxford Economics’in raporuna göre, robotlar ve otonom aygıtların üretiminin yaygınlaşması ile beraber, dünya genelinde imalat sanayide çalışanların yerine geçebileceği belirtildi.

Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte, robotların ve otonom aygıtların 20 milyon insanın yerine çalışabileceği açıklandı.

Oxford Economics'in yaptığı araştırmaya göre, küresel imalat iş gücünün yüzde 8.5'inin robotlar tarafından ele geçirileceğini gösteriyor. Bir diğer ifadeyle, bu hızla giderse 10 yıl içinde her 1 robot 1.6 işçinin yerini alacak. Bu da dünyadaki gelir adaletsizliğini daha da artıracak.

ZAYIF BÖLGELER RİSKLİ

Rapora göre, otomasyon nedeniyle en büyük riski ekonomisi zayıf olan bölgeler taşıyor. Bu da robotların, daha az yetenek sahibi insanların yerini kolayca alması anlamına geliyor. Artan ekonomik eşitsizlikler ve politik kutuplaşmalardan ötürü yüksek risk taşıyan dünyada, robotlar tarafından yerlerinin alınması beklenen insanların robotların yapamayacağı işlere yönelmesi öneriliyor ama tüm bu gelişmeler insan işgücü için sadece olumsuz sonuçlar doğurmuyor, aynı zamanda bu teknolojik değişimlerin yeni iş alanları ve fırsatlar yaratması da bekleniyor.

robo.jpg

SOSYAL ZEKASI YÜKSEK İNSANLARA İHTİYAÇ ARTIYOR

Genel olarak insanlar bu gelişmelerle birlikte tamamiyle iş gücünden uzaklaşmayacaklar çünkü gelecek 10 yılda robotlara ihtiyaç olacağı kadar yaratıcı, sosyal zekası yüksek ve empati yeteneği olan insanlara da büyük gereksinim duyulacak. Avrupa'da 400 bin, Amerika'da 260 bin ve Çin'de 550 bin iş üzerinde 2000 yılından bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucu 1.7 milyon insanın otomasyon nedeniyle işsiz kaldığı belirlendi. Çin'in 2030'da en az 14 milyon endüstriyel robot kullanması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar