Türkiye bu olayı konuşuyor Şeytan Balıkesir’de görüldü

Türkiye bu olayı konuşuyor Şeytan Balıkesir’de görüldü
ODTÜ’lü öğrenci Everest Dağı'ndan daha büyük olan Şeytan Kuyruklu Yıldızı Bandırma’da teleskobuyla görüntüledi.

ODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi olan 31 yaşındaki Batuhan Dereli, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kendi teleskobunu kurarak yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan ve Everest Dağı'ndan daha büyük olan '12PPons-Brooks' adlı kuyruklu yıldızını fotoğrafladı.

odtulu-astrofotografci-yorungesini-71-36214-4.jpg

'Şeytan Kuyruklu Yıldızı' olarak da bilinen bu kuyruklu yıldız son olarak İç Güneş Sistemi'ni 1954 yılında ziyaret etmişti. Dereli, Türkiye'de birçok kişinin bu olayı yakalamak için çaba harcadığını ve kendisinin de bu amaçla altı kez deneme yaptığını söyledi. En son denemesinde ve önceki iki denemesinde mükemmel sonuçlar elde ettiğini ifade etti.

odtulu-astrofotografci-yorungesini-71-36214-2.jpg

Dereli çocukluk yıllarında astronomiye olan ilgisinin bir teleskop hediye edilmesiyle başladığını belirtti. Fizik bölümünü seçmesinin ardında ise astrolojiye olan ilgisinin yattığını dile getirdi.

odtulu-astrofotografci-yorungesini-71-36214-3.jpg

Pandemi döneminde daha üst seviye teleskoplara geçiş yaptığını ve yıldızları takip etme yeteneği kazandığını ifade etti. Dereli, ayrıca 2023 yılında NASA'nın C2022 E3 (ZTF) adlı 'Yeşil Kuyruklu Yıldızı' da dahil olmak üzere birçok gözleme imza attığını belirtti.

odtulu-astrofotografci-yorungesini-71-36214-6.jpg

Yörüngesini 71 yılda tamamlayan '12PPons-Brooks' adlı kuyruklu yıldızı yakalamak için birçok amatör astrofotoğrafçının batı ufkuna yöneldiğini ve Türkiye'de birçok kişinin bunu çekmeye çalıştığını söyleyen Dereli son denemesinde başarı elde ettiğini ve bunun gurur verici bir başarı olduğunu vurguladı.

odtulu-astrofotografci-yorungesini-71-36214.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar