Küçücük balıktan matkap gibi ses çıkıyor: Duyanlar kulaklarına inanamıyor!

Küçücük balıktan matkap gibi ses çıkıyor: Duyanlar kulaklarına inanamıyor!
Danionella serebrum adlı balığın sesinin yayınlandığı video sosyal medyada gündem oldu. Küçücük balık matkap gibi ses çıkartıyor. Peki küçücük balıktan nasıl böyle bir ses çıkıyor?

Myanmar'ın akarsularında yaşayan ve yetişkin bir insanın tırnağı büyüklüğündeki Danionella serebrum balığı, 140 desibeli aşan, bir silah sesi kadar yüksek sesler çıkararak bilim insanlarını şaşırtıyor.

4.jpg

Berlin'deki Charité Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından keşfedilen bu şeffaf balık türü, biyomedikal araştırmalarda önemli bir model organizmadır.

danionella-cerebrum.jpg

NASIL SES ÜRETİYOR?

Çalışmada, Danionella serebrumunun yüzme kesesi yerine, kendine özgü bir ses üretim sistemi olduğu belirtiliyor. Balık, "davul çalan bir kıkırdak, özelleşmiş bir kaburga ve yorulmaya dayanıklı bir kas" içeren bu sistem ile yüzme kesesi üzerinde davul çalarak güçlü bir ritmik ses üretiyor.

Bu sistem, aşırı kuvvetlerle davul kıkırdağını olağanüstü bir şekilde hızlandırarak, 140 desibeli aşan sesler üretmeye imkan veriyor.

0gucf1wuvko81.jpg

NEDEN SES ÜRETİYOR?

Bilim insanları, balığın yüksek seslerinin kesin açıklamasını henüz belirleyememiş olsa da, bu seslerin bir tür sosyal iletişimi temsil edebileceği varsayılıyor.

Sesler, çamurlu sularda gezinmeye yardımcı olabilir veya erkekler tarafından rekabeti caydırmak için agresif bir yaklaşım olarak kullanılabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar