Bu bankalarda hesabı olanlar dikkat! Listede adınız varsa paranız çöpe gidecek

Bu bankalarda hesabı olanlar dikkat! Listede adınız varsa paranız çöpe gidecek
2023 yılında birçok banka müşterilerine zaman aşımı duyurusunda bulunarak, hesaplarındaki bakiyeyi kaybedecek kişilerin listesini yayınlamaya başladı. Son olarak Ziraat Bankası, müşterilerine uyarıda bulunarak, kimlerin hesaplarındaki paraları kaybedeceğini açıkladı.

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), her yıl bankalarda parasını unutan ya da kullanmayan binlerce kişinin bakiyesini kendi hesaplarına transfer ediyor. Öyle ki Türkiye''de vadesiz hesaplarda unutulan bakiyeler birikerek adeta bir servete tekabül ediyor. Kimileri kuruşları hesaplarında bırakıp yıllarda dokunmazken, kimininse yüz binlerce lirası banka hesabında senelerce kalıyor.

Atıl durumdaki bu paralar için TMSF tarafından bankalara gerekli uyarı yapıldı ve yıllardır kullanılmayan hesaplardaki bakiyelerin devri için işlemler başladı. Son olarak Türkiye''nin en çok müşteriye sahip bankası olan Ziraat Bankası, 15 Haziran 2023''e kadar başvurulmaması halinde yayınladığı listedeki isimlerin paralarının TSMF''ye devredileceğini ve geri alınmayacağını açıkladı.

Ziraat Bankası''ndan yapılan resmi açıklamada şu uyarılarda bulunuldu:

"5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir."

01.11.2006 tarih ve 26333 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” in 8. maddesi gereğince bankaların, zamanaşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacakların listesini şubat ayının başından itibaren kendi internet sitelerinde dört ay müddetle ilan etmesi gerekmektedir.

SON TARİH 15 HAZİRAN 2023

Yayınlanan zaman aşımı listesinde ismini gören vatandaşların, hızlıca bankalara başvurması gerekiyor. Şayet, hesaplardaki paranız TMSF''ye aktarılmış olsa dahi 15 Haziran 2023 tarihi mesai saati bitimine kadar yapılan başvurularda söz konusu meblağ vatandaşlara iade edilecek.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Atıl durumda olan banka hesabınızın bulunduğu şubeye geçerli kimlik belgeleri ile başvurmanız, paranızı kurtarmanız için yeterli. Böyle bir başvurunun yapılmaması halinde ise 15 Haziran 2023 itibariyle zamanaşımına uğramış olan mevduat, emanet, hak ve alacakları yasa gereği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilecekt.

2023 Yılı İçerisinde Zamanaşımına Uğrayacak Mevduat Hesapları ve Emanetler sorgulamasını yapmak isteyenler, Ziraat Bankası internet sitesi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Yapılan bu açıklama sonrasında ise vatandaşların da sorgulamaları gerçekleştirerek bankalara giderek ödemelerini alması gerektiği aksi takdirde ise ödemelerin yanacağı bildirildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar