Yüzde 100 ÖTV indirimi uygulanacak | Raporu olanlar muaf tutuluyor

Yüzde 100 ÖTV indirimi uygulanacak | Raporu olanlar muaf tutuluyor
Araç satın almak isteyenler için 2022 yılındaki otomobil sektöründeki zamlar ciddi bir hayal kırıklığı yaratıyor. Sürekli artan araç fiyatları nedeniyle araba almak hayallerini ertelemek durumunda kalıyor. Araç fiyatlarındaki artışın önemli kısmı ÖTV zammından geliyor.

Otomobil sektöründe gelen ÖTV zamlarının ardından katlanan araç fiyatlarına çözüm olarak %100 ÖTV indirim fırsatı söz konusu. Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) muafiyeti ile çok daha uygun fiyatlara araç satın alabilmek mümkün oluyor.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ NEDİR?

Ülkemizde uygulanmaya başlanan Özel Tüketim Vergisi veya kısa adıyla ÖTV, Avrupa Birliği uyum politikaları kapsamında hayata geçirildi. ÖTV uygulaması kapsamında araç ithalatçıları tarafından ithal edilen araçların ilk satın alımlarında ödenmekte olan bir vergi sistemidir. Temel ihtiyaç ürünlerinin kapsam dışında olduğu ÖTV’de lüks tüketim odağında yer alan ürünler kapsam dahilinde yer alıyor. Otomobillerde bu lüks tüketim ürünlerinin en başında yer alıyor.

ÖTV MUAFİYETİ NEDİR?

ÖTV muafiyeti, belirli ürünlere yönelik uygulanan ÖTV’nin sıfırlanmasıdır. Yani lüks tüketim kategorisinde yer alan ürünlerin satın alımlarında ürünün satış bedeli üzerinde ÖTV yer almamasını sağlıyor. Böylelikle çok daha uygun fiyatlara ürünün satın alımı gerçekleştirilebiliyor.

ENGELLİ VATANDAŞLARA ÖTV MUAFİYETİ

Türkiye’de yasal mevzuatlar kapsamında engelli raporu bulunan vatandaşlar genel ÖTV uygulamalarından muaf tutuluyor. Böylelikle satın alacakları ürünlerde ÖTV olması fark etmeksizin ÖTV dahil olmadan mevcut olan satış fiyatı üzerinden satın alım gerçekleştirebiliyor. ÖTV ödemeden araç satın alabilmek için en az %40 oranında engelli raporuna sahip olunması gerekiyor. Ülkemizde ÖTV muafiyeti %40 ile %90 engelli raporu bulunan kişiler için uygulanıyor.

%40 ve üzeri engelli raporu olan kişiler araç satın alımlarında ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. %90 engelli raporu olan vatandaşlar ÖTV ödemeden araç satın alımı gerçekleştirebiliyor. Ancak bu vatandaşların yasalar gereğince araç kullanabilmelerine herhangi bir engel olmadığını da kanıtlamaları gerekiyor.

Ayrıca %90 engelli raporu olan vatandaşların ÖTV ödemeden araç satın alabilmeleri için H sınıfı ehliyet sahibi olmaları gerekiyor. Bununla birlikte araç kullanmasına engel teşkil edecek engeli bulunan vatandaşlar için ise ÖTV ödemeden araç satın alma şansı birinci dereceden, üçüncü derece akrabası olan kişilere de yansıtılabiliyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar