Yüz binlerce mahkuma af çıkacak! Yalnızca tek şart koşuldu

Yüz binlerce mahkuma af çıkacak! Yalnızca tek şart koşuldu
Pandemi izniyle salınan 120 bin mahkumun yeniden cezaevlerine dönmesine aylar kaldı. 3 yıldır hayatın içine karışmış olan mahkumlar ise yeniden hapishaneye girmek istemiyor. Yapılan yeni infaz düzenlemesi ile getirilecek şartı sağlayan mahkumların bir kereye mahsus olacak şekilde tahliye edilmesi bekleniyor.


Türkiye''de ilk vakanın Mart 2020''de görülmesiyle birlikte ülkede sıkı kapanma tedbirleri alınmış ve bu tedbirlerden cezaevleri de nasibini almıştı. Yüz binin üzerinde mahkum, açık cezaevinden tahliye edilerek, geçici süre ile günlük hayatlarına devam etti. Ancak pandeminin uzaması ile birlikte mahkumlara da izin üstüne izin verildi ve bu süreç 3 yıla yaklaşmış durumda. Şimdi ise 3 yıldır dışarıda olan mahkumları yeniden cezaevine almanın zorlukları tartışılıyor.

İZİN SÜRESİNDE SUÇ İŞLEMEMESİ ŞART OLACAK

Habertürk Yazarı Yasemin Güneri''nin haberine göre, 2023 yılında yeni bir ceza infaz düzenlemesi üzerinde çalışılıyor. 

İzin süresinin dolmasının ardından 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için “infaz iyileştirilmesi” sesli olarak dillendirilmeye başlandı. Yapılacak yasal bir değişiklikle “infaz iyileştirmesi” yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek.

Mahkumlar, kendi rızaları olsun ya da olmasın izne gönderildiği için yaşanan değişikliklerden psikolojilerinin etkilenmesi de olası. Bu nedenle 120 bin mahkumu yeniden cezaevine göndermek istemeyen hükümet yeni ve kapsamlı bir ceza infaz yasası üzerinde çalışmalarını son aşamaya getirdi.

TEMMUZ AYINDA İZİNLERİ BİTİYOR

Mahkumlara verilen izin süresi son olarak 31 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştı. Yeni bir uzatma yapılması için gerekçeler ortadan kalkmış ve birçok alandaki covid kısıtlamaları yürürlükten çekilmişti. Bu nedenle yeni bir izin uzatmadan ziyade bir defaya mahsus olmak üzere af yasası çıkmasının daha olası olduğu öngörülüyor. 



SEÇİMLERDEN ÖNCE ÇIKMASI GÜNDEMDE

14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerin ardından yeni Meclis''in yasama çalışmalarına başlamasının da aylar alması bekleniyor. Bu nedenle Adalet Bakanlığı''nda seçimlerden önce kapsamlı bir af yasasının çıkması için çalışmaların son aşamaya geldiği iddia edildi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar