Yüz binin üzerinde mahkuma tahliye yolu! Af yasası geliyor

Yüz binin üzerinde mahkuma tahliye yolu! Af yasası geliyor
Pandemi nedeniyle izne çıkarılan açık cezaevinde kalan 120 bin mahkumun izin süreleri 31 Temmuz'da bitiyor. Sosyal hayata adapte olmuş mahkumların bir defaya mahsus affedilmesi gündemde. İşte infaz düzenlemesi ile ilgili tüm detaylar...

Türkiye’de 1921’den bu yana toplamda 52 adet af kanunu ve 7 adet genel af çıktı. Sayıları 2023 itibariyle 300 bini geçen mahkumlar, aileleri ve akrabaları da hesaba katıldığında milyonları buluyor. 

Habertürk yazarı Yasemin Güneri''nin haberine göre hükümet kapsamlı bir infaz yasası üzerinde çalışıyor ancak bu yasa ''genel af'' şeklinde çıkmayacak. Mart 2020''de Türkiye''yi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle açık cezaevlerinde kalan mahkumlar izne gönderilmişti. Aradan geçen yıllarda bu mahkumların birçoğu çalışma hayatına başladı, aile kurdu ve sosyal hayata adapte oldu. Bu sebeple mahkumların yeniden cezaevine alınmasında yaşanacak problemlerin önüne geçmek amacıyla yalnızca 120 bine yakın mahkumu kapsama alacak bir infaz yasası çıkması gündemde.

Söz konusu infaz düzenlemesinin çıkarılması halinde 120 bin hükümlü bir defaya mahsus olmak üzere affedilecek ve kalıcı olarak tahliye olacak. 

GENEL AF ÇIKACAK MI?

Covid-19 izni kapsamında dışarı çıkışına izin verilmeyen mahkumlar için ise şu anda bir genel af çalışması söz konusu değil. Televizyon ve ajansların Ankara temsilcileri ile buluşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan merakla takip edilen genel af konusuyla ilgili soruya net bir yanıt geldi. Bu sene Nisan ya da Mayıs ayında yapılması planlanan seçim öncesinde herhangi bir infaz yasası düzenlemesinin gündemde olup olmadığı sorusuna yanıt veren Adalet Bakanı, ‘Herhangi bir infaz düzenlemesi çalışması yok’ dedi.

YENİ BİR UZATMA BEKLENMİYOR

Daha önce izin süreleri biten mahkumların süresi uzatılarak 31 Temmuz 2023''te geri dönüşleri planlanmıştı. Ancak bu sürenin yeniden uzatılması beklenmiyor. Çalışmaların aylar içinde bitmesi halinde çıkacak infaz düzenlemesinin Meclis''e sunulması ve seçimlerden önce 120 bin mahkumun tahliye edilmesi öngörülüyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar