Yunanistan seçiminde Türk detayı: Miçotakis'e karşı durdular

Yunanistan seçiminde Türk detayı: Miçotakis'e karşı durdular
Yunanistan'daki seçimlerde her bölgede birinci olan Miçotakis'in, Türk nüfusunun yoğun yaşadığı Gümülcine'de birinci parti olmadı. Onun yerine rakibi Çipras'ın birinci parti çıkması ise dikkat çekti.

CENGİZ DAĞAŞAN-GÜNBOYU

Komşu ülke Yunanistan’da 9 milyon 900 bin seçmen dün sandık başına gitti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi (YDP) 40,8 ile seçimi kazandı. Fakat seçimler nisbi seçim sistemi ile yapıldığından YDP, tek başına hükümet kurabilmesi için gerekli olan yüzde 46 oranını tutturamadı.

Hükümetin kurulamaması halinde seçimlerin, anayasanın öngördüğü üzere 60 gün sonra yani Haziran sonu ya da Temmuz ayı başlarında yeniden yapılması söz konusu olacak. Seçimlerin tekrar yapılmasına kadar geçici hükümeti, yüksek yargıçlar ve teknokratlar oluşturacak.

DİĞER PARTİLER

Eski başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon'un (Syriza) yüzde 20'lerde kalması parti taraftarları arasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Sosyalist PASOK oylarını artırarak yüzde 11,5 oranı ile üçüncü büyük parti konumundaki yerini korudu.

Komünist Parti KKE yüzde 7,2 ile dördüncü ve milliyetçi LISY partisi 4,5 ile beşinci parti olarak parlamentoya girme hakkı kazandı.

MECLİS DAĞILIMI

Resim

BATI TRAKYA DETAYI

Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinde, Rodopi ilinin merkezi ve önemli miktarda Türk nüfusun yaşadığı şehir olan Gümülcine'de, Aleksis Çipras'ın başında SYRIZA İttifakı birinci parti çıktı.

Yunanistan'ın çoğu şehrinde Miçotakis'in partisi birinci çıktı. Türk nüfusunun yoğun yaşadığı Rodopi bölgesinde Çipras'ın birinci olması dikkat çekti.

Resim

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar