3 yılda yumurtaya dev zam: Koli ile almak lüks oldu!

3 yılda yumurtaya dev zam: Koli ile almak lüks oldu!
Sofraların temel besin kaynağı yumurta fiyatlarına bu yıl dev zam geldi. Hem dünyada hem de Türkiye'de hızlı yükselen yumurta fiyatları cep yaktı.

GÜNBOYU/ ESMA KARAYEL

Birçok yemeğin temel malzemesi olan yumurta, yıldan yıla zamlanıyor. Market raflarında yumurta fiyatlarını görenler koli ile değil artık tekli yumurta almaya başladı. Geçen yıl tanesi 2 TL olan yumurtanın bu yılki fiyatı 3 TL’ye çıktı.

2021 yılında 20 TL olan 30''lu yumurta fiyatı 2022''de üç katına çıkmıştı. Ekonomik market raflarında 30''lu yumurta fiyatı yeni yılda ise 80 TL’ye dayandı. Marketlere göre farklılık gösteren bu fiyatların 100 TL olduğu da görüldü.

Geçen yıl temmuz ayında tanesi 0,60 kuruşa satılan yumurtanın fiyatı, Ağustos 2022’de 2 liraya çıktı. Yumurtanın tanesi şuan ise 3 TL.

Kahvaltıların vazgeçilmezi, menemenin baş tacı, tok tutan yumurta da zamların ardından lüks oldu.

Yumurtada zam krizi dışında bir kriz de kuş gribinden dolayı yaşandı. Bu yıl ABD, Tayland, Güney Kore gibi ülkelerde ortaya çıkan kuş gribi sonucu çok sayıda tavuk heba oldu. ABD’de kuş gribinden etkilenen tavuk sayısı 58 milyona dayandı. Tavukların heba olması sonrasında yumurta üretimi de azalarak riske girdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar