Yılbaşı öncesi uzmanlardan korkutan omicron uyarısı

Yılbaşı öncesi uzmanlardan korkutan omicron uyarısı
Koronavirüsün diğer varyantlarından 70 kat daha hızlı yayıldığı belirtilen Omicron varyantı tüm dünyayı etkiliyor. Vaka sayıları, salgının başından beri görülmedik düzeyde yüksek seyrederken yılbaşı öncesi uzmanlar, dünyada da vaka patlamasına yol açan koronavirüsün daha hızlı bulaşan Omicron varyantına karşı uyardı.

Son günlerde ABD, Fransa, İngiltere ve İspanya gibi ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede salgının başından bu yana görülmüş en yüksek günlük vaka sayıları kaydediliyor. Dünya geneli 7 günlük vaka sayısı ortalaması 900 binin üzerine çıkarken birçok ülkede son günlerde günlük vaka sayıları art arda rekor kırıyor.

Maske, mesafe ve hijyen gibi kişisel tedbirlere harfiyen uyulmasını öneren uzmanlar, aşının yanı sıra yılbaşı kutlamalarının yapılacağı ev ortamlarının sık sık havalandırılmasını ya da havalandırması iyi olan mekânda yeni yılın karşılanmasını önerdi.

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, artan vakalara dikkat çekerek uyarılarda bulundu. 

Tükek şu uyarılarda bulundu:

"Omicron’un yayılım hızı korkutuyor. Tüm vatandaşlarımız hem yeni yılda hem de tehlike geçene kadar tıpkı pandeminin ilk dönemindeki gibi çok sıkı tedbirler almalı. Bir diğer gözden kaçan sorun ise influenza vakalarındaki ciddi artış. Ayrıca çocuk vaka sayıları da hızla artıyor. Birçok kişi ‘Nasıl olsa ayakta, hafif atlatırım diyerek Omicron’ tehdidini umursamıyor. Ancak unutulan tehlike, aynı anda hem influzenza, hem Kovid-19 riski olması. Bu durumda iki virüs farklı bir yapıya dönüşüp yeniden yayılım gösterebilir. 

"ÇEKİRDEK AİLE TERCİH EDLİMELİ"

Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, önceki gün yaptığı açıklamada, yılbaşı için plan yapanlara bir dizi öneride bulunmuştu: “Yılbaşı, tatiller gibi dönemlerde maalesef vatandaşlar daha çok kalabalıkta bir arada olma eyleminde oluyorlar. Şu an için baktığımızda yılbaşı için bir hareketliliğin yaşanmaya başladığına şahit oluyoruz. Mevcut durumda virüsün yüksek düzeyde bulaşıcı olduğunu da düşündüğümüzde dikkatli olmak gerekiyor. Benim yılbaşı için önerilerim; yine vatandaşlar mümkünse çekirdek aileleriyle zaman geçirmeleri, birkaç aile bir araya gelecekse ortamın temiz hava ile havalandırılması. Aynı zamanda vatandaşlar bir araya gelecekse, aşılama dozları eksik olanların tamamlaması, hiç başlamayanların başlaması önemli. Dış mekanlara gidilecekse de dış mekanları havalandırılan ve mesafeye dikkat eden mekanlar olmasını tercih ederseler, olabildiğince az düzeyde enfekte kişi ile beraber yılbaşı sürecini geçirebiliriz düşüncesindeyim.” 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar